Na, kuris vaikas išgyveno be kosulio? Ir kuri iš mūsų tuomet nesvajojo tapti žolininke ir apsieiti be cheminių vaistų? Taip, mes nemažai žinome apie čiobrelius, avietes ir liepžiedžius, bet norėdamos veiksmingiau gydyti kosulį būtinai turime artimiau susipažinti su daktare Gebene. Na, kuris vaikas išgyveno be kosulio? Ir kuri iš mūsų tuomet nesvajojo tapti žolininke ir apsieiti be cheminių vaistų? Taip, mes nemažai žinome apie čiobrelius, avietes ir liepžiedžius, bet norėdamos veiksmingiau gydyti kosulį būtinai turime artimiau susipažinti su daktare Gebene.

Gebenę vertino jau senų senovėje

Jei įdomu, gebenių lapų vainikas puošia netgi vyno dievo Dionizo galvą. Kodėl? Mat apsaugo nuo pagirių... O moterys nuo senų senovės žino apie liekninamąjį ir anticeliulitinį gebenių poveikį. Dar ir šiandien tepalais, į kurių sudėtį įeina gebenių lapų, gražinama oda. Tai svarbios problemos, net ne tiek svarbios, kai širdį sopa dėl mažojo sveikatos. Senovės žolininkai gebenes vartojo daugeliui ligų gydyti: bronchitui, kokliušui, artritui, reumatui, dizenterijai. O gebenių nuoviru buvo gelbėjamasi nuo utėlių, niežų ir saulės nudegimų.

Šiek tiek teorijos

Šiandien gebenių lapai – dažna sirupų nuo kosulio sudedamoji dalis. Žaliuose lapuose yra 5–8 proc. veikliųjų medžiagų saponinų, kurie mažina bronchų spazmus ir skystina gleives. Kita veiklioji šio augalo medžiaga yra alkaloidas emetinas, kuris dirgina kosulio centrą, todėl gerina atsikosėjimą. Štai kodėl gebenių preparatai vartojami ne tik paprastam bronchitui, bet netgi kaip pagalbinė priemonė astmai ir plaučių uždegimui gydyti.

Kaip gebenės padės... kosėti

Jei vaikas ėmė kosėti, pirmiausia išmokite atskirti, ar jis kosi sausai, ar drėgnai. Sausą, varginantį ir neproduktyvų (kai nieko neatkosima) kosulį reikia slopinti. Visais kitais atvejais kosulį reikia skatinti. Kodėl? Ogi todėl, kad kosint iš kvėpavimo takų pasišalina bakterijos ir virusai. Kaip tą daryti? Štai kaip veikia gebenėse esantys saponinai: jie sudirgina skrandžio gleivinę, kuri duoda signalą ir tarsi įjungia kitą savo "giminaitę" – bronchų gleivinę, kad ši imtųsi aktyviau šalinti gleives. Taigi, paprasčiau kalbant, žmogus ima daugiau kosėti.

Tačiau tos pačios gebenės, kurios kosulį skatina, jį ir palengvina, nes plaučių epitelinėse ląstelėse susidaro daugiau medžiagų, kurios mažina gleivių klampumą (šnekant tiksliau) arba skystina gleives (kalbant aiškiau). O juk akivaizdu, kad skystą reikalą iškosėti lengviau nei tirštą. O jei liks neiškosėta – ten tuojau pat ims veistis bakterijos, kurias neilgai trukus jau įveiks tik antibiotikai...

Gebenės sirupo "Hedelix" buteliuke


HEDELIX Sirupo PAKUOTĖS LAPELIS
Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti kaip nurodyta. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.
Mažiesiems neskubėkime brukti chemijos – juk jie labai jautrūs. Augalinių preparatų poveikio spektras paprastai yra platesnis ir švelnesnis, sukelia mažesnį šalutinį poveikį. Tai ypač svarbu gydant vaikus. "Hedelix" sirupas nuo kosulio – tai augalinis vaistinis preparatas, kurio sudėtyje nėra jokios sintetikos. Jo veiklioji medžiaga – gebenių lapų tirštasis ekstraktas, kuris palengvins vaiko atsikosėjimą, sumažins bronchų spazmus.

Netgi kosinčiam kūdikiui saugu rinktis "Hedelix" sirupą, nes jo sudėtyje nėra alkoholio – tai labai svarbu, renkantis vaistukus patiems mažiausiems. Taip pat sirupe nėra nei konservantų, nei dažiklių. "Hedelix" sirupą reikia gerti, o tai vaikams kur kas lengviau, nei praryti tabletę. Mamos pastebi, kad vaikams "Hedelix" sirupas tiesiog... skanus. Bet ne todėl, kad būtų su cukrumi. Cukraus čia nėra, todėl sirupas tinka ir tiems, kurie serga diabetu.