Didžiojoje Britanijoje neseniai priimtas sprendimas – duonos gaminius bei miltus  praturtinti folio rūgštimi. Leidinys „Sunday Times” skelbia, jog ši Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacija turėtų padėti sumažinti vaikų apsigimimų skaičių. Ekspertai teigia, jog ši patirtis perimama iš JAV ir Kanados, kur strategija pasiteisino ir buvo sėkminga, nes sumažino kai kurių įgimtų stuburo ydų skaičių net iki 50 procentų. Tačiau ši iniciatyva turi ir oponentų.

Kritikai piktinasi, kad iš žmonių atimama pasirinkimo teisė ir, galbūt, ši priemonė kažkaip paveiks jų sveikatą (ne visi folio rūgšties poveikio aspektai yra nuodugniai ištyrinėti), pavyzdžiui sukels neurologinius sutrikimus senatvėje.

Australijoje, kur taip pat mėginta siūlyti praturtinti produktus folio rūgštimi, tam pasipriešino maisto pramonės atstovai, kurie užsakė apklausas, kuriose 90 proc. apklaustųjų atsisakė būti prievarta maitinami folio rūgštimi praturtintais produktais.

Mokslininkai mano, kad šalies valdžios nurodymas praturtinti miltus bei duonos gaminius folio rūgštimi galėtų padėti išvengti maždaug 150 įgimtų defektų atvejų per metus. Kai besilaukiančios motinos organizme trūksta folio rūgšties, mažylis gali gimti su galvos smegenų bei stuburo ydomis. Kartais moterims netgi tenka dėl to nutraukti nėštumą dirbtinai.
Jei šeima planuoja susilaukti kūdikio, gydytojai rekomenduoja būsimoms mamoms pradėti vartoti folio rūgštį bei kitus maisto papildus dar prieš pastojant. Tačiau maždaug pusė visų nėštumų Didžiojoje Britanijoje yra neplanuoti, todėl moterys laiku nepradeda vartoti preparatų, užtikrinančių normalų vaisiaus vystymąsi. 

Šaltinis: “Sunday Times”