Europos kovos su paukščių gripu ekspertai penktadienį, praėjus dienai po to, kai buvo patvirtinta, jog iš Azijos paukščių gripas išplito į Europą, rengia skubų susitikimą.

Didžiosios Britanijos specialistai šiuo metu tiria iš Rumunijos gautus mėginius, kad nustatytų, ar praėjusią savaitę Dunojaus deltoje aptiktas virusas iš tiesų yra H5N1 virusas, kuris nuo 2003 m. Azijoje nusinešė 60 gyvybių.

Ketvirtadienį Rumunija mėginius nusiuntė į vieną D. Britanijos laboratoriją. Šalies vyriausioji veterinarė teigė, kad tyrimų rezultatų laukiama penktadienį.

H5N1 virusas - didžiulė tiesioginė grėsmė žmonėms. Ekspertai teigia, kad jei virusas mutuos į formą, kurią galės platinti žmonės, susirgti gali daugiau nei 25 mln. žmonių, o mirti - net 7 mln.

Europos šalys jau sugriežtino kontrolę pasienyje ir uždraudė iš Turkijos ir Rumunijos importuoti gyvus paukščius ir paukštienos produkciją. Tačiau didžiausią grėsmę gali kelti migruojantys paukščiai, dar labiau išplatinsiantys užkratą.

Europos Komisija skelbia, kad penktadienį įvyksiančiame susitikime ketinama įvertinti riziką, kurią Sąjungai kelia migruojantys paukščiai.

"Vėliau ekspertai paskelbs rekomendacijas žmonėms, kurie kontaktuoja su tokiais paukščiais", - teigiama Komisijos pranešime.

Šiuo metu paukščių gripu žmonės gali užsikrėsti tik suvalgę sergančio paukščio mėsos. Tačiau specialistai mano, kad H5N1 virusas mutuoja ir įgauna formą, kurią galia platinti žmonės.

ELTA