Tai, kad jaunimas pradeda vartoti ekstazį, yra susiję su pernelyg liberaliu auklėjimu šeimoje, teigia britų mokslininkai.

Ekspertų grupė iš Džono Morso universiteto Liverpulyje nustatė, jog tėvų meilės stoka vaikystėje yra taip pat vienas iš faktorių, skatinančių vartoti ekstazį.

Tačiau pastebėta, jog svarbiausia šiuo požiūriu yra negriežta drausmė šeimoje ir tėvų kontrolės stoka.

"Kuo mažesnė tėvų kontrolė, tuo intensyviau vartojami narkotikai, tuo didesnės ekstazio dozės, tuo anksčiau jo pabandoma", - tvirtina Katerina Montgomeri (Catherine Montgomery).

Šeimoje suteikus vaikams nevaržomą laisvę, padidėja tikimybė, kad ateityje bus vartojami narkotikai.

"Efektyviausias auklėjimas yra toks, kai vaikai jaučia ne tik tėvų meilę ir pagalbą, bet ir griežtą kontrolę, kai iš jų reikalaujama drausmės. Mes pastebėjome, jog kontrolės stoka dažnai būna lemiamas ekstazės vartojimo faktorius", - aiškino K. Montgomeri.

Ekspertų grupė tyrė 86 ekstazį vartojančius ir 82 jo nevartojančius jaunus žmones. Tyrime buvo kreipiamas dėmesys į vaikystėje patirtus emocinius santykius su tėvais ir į tai, kiek vaikams šeimoje buvo suteikta laisvės.

Analizuota, kaip dažnai ir iki kurios valandos vaikams būdavo leidžiama vakaroti ir kiek tėvai kontroliuodavo, ką jų vaikai veikia po pamokų.

Ekspertai nustatė, kad amfetamino ir kokaino vartojimas taip pat yra sietinas su meilės ir kontrolės šeimoje stoka, bet ir ne taip ryškiai kaip ekstazio vartojimas.

ELTA