{mosimage}Laukiate, kol jūsų rašomasis stalas bus užverstas popieriais, ir tik tada ryšitės tvarkytis? Pamirškite, sako ekspertai, atidėliojimas nieko gero nežada. Pasak jų, kad gyventi taptų paprasčiau, reikia ieškoti kitokių strategijų.
"Nesistenkite nuveikti daug vienu metu", - pataria ekspertas Verneris Tiki Kiustenmacheris (Werner Tiki Kuestenmacher), parašęs knygą "Kaip gyventi lengviau ir paprasčiau".

"Nėra prasmės užsibrėžti sau tikslą susitvarkyti visą kabinetą ar rūsį vienu kartu. Jeigu rezultatų nematyti po 15 minučių, jums greitai nusvirs rankos", - teigia V. Kiustenmacheris.

Ekspertas siūlo pradėti tvarkytis nuo vienos lentynos ar spintelės. Rūšiuojant daiktus svarbu būti radikaliems. "Išimkite iš spintelių ar lentyną visus daikčiukus ir nedėkite jų visų atgal", - rekomenduoja jis.

Populiarus dizaineris Karimas Rašidas (Karim Rashid) iš Niujorko pataria kaskart įsigijus naują daiktą iš namų išmesti vieną seną.

"Jeigu perkate naują kojinių porą, atsikratykite senąja. Kiekvienas daiktas šeimininko bute turi būti šeimininkui brangus ir vertingas. Jei ne, jį reikia išmesti", - sako jis.

Netgi vertingus kolekcininkų daiktus reikėtų kartkartėmis peržiūrėti. Ne visi gali išlaikyti du namus kaip garsus dizaineris Karlas Lagerfeldas, kuris daugelį metų viename name gyvena, o kitame laiko savo kolekcijas.

"Svarbiausia mokėti nesusisaistyti su savo labiausiai mėgstamais daiktais", - sakoma britų rašytojos Tamsin Blanšar (Tamsin Blanchard) knygoje "Mylėk savo namus". Ji siūlo nufotografuoti tuos daiktus, kuriems nebelieka vietos, ir, jų atsikračius, pakabinti nuotrauką ant sienos.

Dažnai sunkiau susitvarkyti tarp savo keturių sienų nei darbo kabinete. Namuose mūsų niekas nestebi, todėl norisi sumesti daiktus tiesiog į kampą, tvirtina ir psichologas iš Potsdamo.

Dizainerio K. Rašido nuomone, tų, kurie tvarko savo butą bent jau po 10 minučių kasdien, namai visada būna tvarkingi.

"Laikas yra didžiausia prabanga 21-ajame amžiuje, - tvirtina amerikiečių dizaineris. - Kuo daugiau baldų, drabužių ir kitų daiktų jūs sukaupsite, tuo daugiau laiko jums reikės jiems prižiūrėti. Jei pavyks padaryti savo gyvenimą paprastesnį, jūsų gyvenimas pagerės iš esmės. Pirkite tik geriausios kokybės daiktus ir tiktai tuos, kurių jums iš tiesų reikia".

"Visada galima palikti mažą patalpėlę įvairiems nereikalingiems daiktams, - siūlo V. Kiustenmacheris. - Tarkime, vieną virtuvinę spintelę. Ten galite sudėti tuos daiktus, kurių, jūsų manymu, gali jums dar prireikti ir kurių jūs nenorite išmesti.

ELTA