Daugiau nei pusė šalies gyventojų pritartų iniciatyvai uždrausti rūkymą viešojo maitinimo įstaigose - parodė viešosios nuomonės tyrimų bendrovės "Spinter tyrimai" apklausa.
Ir pritariantys, ir nepritariantys šiam siūlymui sutarė: nerūkantys piliečiai išėję iš kavinės ar restorano neturi jaustis tarsi rūkytos vištos.

Šio žalingo įpročio neturintys žmonės turi teisę į gryną orą, o draudimas rūkyti - viena iš galimų šios teisės užtikrinimo formų.

Į klausimą, ar šiuo metu pažeidžiamos nerūkančiųjų teisės, 26,3 proc. apklaustųjų atsakė teigiamai. 30,2 proc. nuomone, nerūkančiųjų teisės greičiau pažeidžiamos, 13,3 proc. teigimu, greičiau nepažeidžiamos ir 27,3 proc. - nepažeidžiamos.

Tarp 57 proc. griežto draudimo šalininkų daugiau moterų, vidutinio ir vyresnio amžiaus atstovų, didmiesčių gyventojų.

Tyrimo išvadose teigiama, kad nerūkantys šalies gyventojai nereikalauja kraštutinių sprendimų. Daugumą jų patenkintų ir gera ventiliacinė sistema.

26 proc. interneto svetainės "Delfi" užsakymu atlikto tyrimo dalyvių nurodė rūkantys nuolat, dar 9 proc. - nereguliariai. Itin ryškus rūkančiųjų procento skirtumas pagal lytį - nuolat rūkantys teigė 44 proc. vyrų ir 8 proc. moterų.

Sausio 10-14 dienomis vykusioje apklausoje dalyvavo 18-75 metų žmonės. Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose.

ELTA