Vienos JAV dainininkės Madonos (Madonna) dainos, skirtos pašlovinti kabalos mokyklos įkūrėją, pavadinimas sukėlė rabinų pasipiktinimą. Žydų dvasininkai apkaltino atlikėją šventvagyste ir įspėja apie Dievo bausmę.

Naujausiame Madonos albume "Confessions on a Dance Floor" ("Išpažintys šokių aikštelėje") yra daina "Izaokas" ("Isaac"), kuria dainininkė šlovina mistinės kabalos mokyklos įkūrėją rabiną Izaoką Luriją (Isaac Luria).

I. Lurijos kapo sergėtojai bei Izraelio šiaurėje esančios Safedo miesto seminarijos vadovybė apkaltino amerikietę dainininkę šventvagyste. "Judaizmo religijoje draudžiama šventąjį mūsų mokytojo Izaoko vardą minėti siekiant pasipelnyti, - Izraelio laikraščiui "Maariv" sakė Safedo seminarijos direktorius rabinas Rafaelis Kohenas (Rafael Cohen). - Toks elgesys nepriimtinas. Galima tik užjausti Madoną dėl bausmės, kuri jos laukia danguje. Išminčius Izaokas yra šventas ir tyras žmogus, todėl tokia begėdė negali apie jį dainuoti".

Tai jau ne pirmas kartas kai katalikė Madona savo dainų žodžiais ar kitokiais būdais užsitraukia žydų ortodoksų nemalonę. Ypač didelį ažiotažą dainininkė sukėlė nusifilmavusi Džeimso Bondo (James Bond) filmui "Pasveikink mirtį kitą dieną" (Die Another Day) skirtame vaizdo klipe, kur ji dėvi filakterijus - juodus odinius kubo pavidalo futliarus su įdėtomis ant pergamento užrašytomis ištraukomis iš Toros, - kuriuos vyrai dėvi per rytines pamaldas sinagogoje.

Vėliau šiame klipe dainininkė išsilaisvina iš elektros kėdės, ant kurios atsiranda hebrajų kalba parašytas vienas iš 72 Dievo vardų.

"Ši moteris didžiai nusideda kabalai", - sakė I. Lurijos kapo prižiūrėtojas rabinas Jisraelis Deris (Yisrael Deri).

ELTA