Ankstyvas nėštumas, pernelyg trumpi intervalai tarp nėštumų trumpina moters gyvenimą. Kaip nevaisingumas, taip ir daugybė pagimdytų vaikų, ilgaamžiškumo moteriai nežada.
Britų mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 3 didelės grupės JAV bei Didžiosios Britanijos gyventojų, gimusių 1911 – 1946 m.

Pasak mokslininkų tos tyrimo dalyvės, kurios gimdė vaikus praėjus mažiau nei 18 mėn. tarp nėštumų, sulaukę 50 metų dažniau sirgo sunkiomis ligomis. Moterys, susilaukę po 5 ir daugiau vaikų, taip pat negalėjo pasigirti gera sveikata, palyginus su bendraamžėmis, kurios turėjo ne daugiau kaip 2 vaikus.

Manoma, kad šiuos dėsningumus išprovokuoja didesnis streso krūvis, kuris neišvengiamas, auginant daug vaikų, arba auginant pametinukus. Be to, sveikatai kenkia ir fiziologinis organizmo persitempimas, kai intervalai tarp nėštumų pernelyg trumpi. Daugiavaikės mamos neretai ima „taupyti“ savo sveikatos sąskaita, skirdamos pernelyg mažai laiko sau.

Didesnių sveikatos problemų brandžiame amžiuje turi ir labai anksti pagimdžiusios moterys. Jų organizmas dar nebuvo visiškai pasirengęs nėštumui, be to, jaunos besilaukiančios merginos patiria daugiau streso, nes ankstyva motinystė pakoreguoja tolimesnį jų likimą.

Įdomiausia, kad moterys, pagimdžiusios vaikus būdamos 40 m., pasižymėjo geriausia sveikata ir ilgaamžiškumu! Pasak mokslininkų, matyt taip yra todėl, kad tokiam vėlyvam nėštumui paprastai ryžtasi tik labai sveikos moterys.

Šaltinis: Mednovosti.Ru