Lyginant su praėjusiais metais, šiemet pastebimai išaugo sergamumas salmonelioze, rotavirusiniu enteritu ir kitomis žarnyno infekcijomis.
Visuomenės sveikatos centrai per pirmą metų pusmetį užregistravo 154 užkrečiamųjų žarnyno ligų protrūkius, iš jų 27 - salmoneliozės, 55 - rotavirusinės infekcijos, 9 - šigiliozės.
73 protrūkių priežastis buvo maistas, 45 protrūkiai kilo per sąlytį su sergančiu žmogumi.
Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos centro duomenimis, nuo sausio iki birželio salmonelioze užsikrėtė net 1000 žmonių. Pernai per tą patį laikotarpį ši žarnyno infekcija nustatyta 639 pacientams.
"Išanalizavus gyventojų apklausos duomenis matyti, jog dažniausiai salmonelioze užkrečiama per maisto produktus", - Eltai sakė visuomenės sveikatos specialistė Jurgita Bagdonaitė.
Pernai 30 procentų visų sirgusių salmonelioze užsikrėtė nuo salmonelėmis užkrėstos ir netinkamai apdorotos vištienos ir jos produktų, 29,4 procento - kiaušinių ir jų produktų bei konditerijos gaminių su kiaušiniu.
11 procentų salmonelioze sirgusių pacientų valgė salmonelėmis užkrėstos mėsos, 3,5 procento užsikrėtė per pieną, 2 procentai - nuo sergančio žmogaus. Likusių 18 procentų pacientų užsikrėtimo priežastis nebuvo išaiškinta.
"Net 107 infekcijos protrūkiai kilo šeimose. Tai rodo, jog namuose ruošdami maistą žmonės nepakankamai rūpinasi higiena ir artimųjų sveikata", - pabrėžė Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos centro specialistė J. Bagdonaitė.
Jos nuomone, dėl sergamumo salmonelioze augimo pavojaus varpais skambinti dar nereikia, tačiau atkreipti dėmesį į elementarius maisto ruošimo, laikymo reikalavimus - būtina.
Norint išvengti nemalonios ligos, reikia tinkamai termiškai apdoroti mėsą ir kiaušinius. Karščiui jautrios salmonelės per kelias minutes žūva jau 70 laipsnių temperatūroje, todėl gerai išvirta, iškepta mėsa nebepavojinga.
Kiaušinius laikyti patariama tik šaldytuve, atskirai nuo paruoštų maisto produktų. Namuose negalima ruošti kreminių gaminių iš kiaušinio baltymo.
Medikai pabrėžia, kad neretai žarnyno ligų sukėlėjais užkrečiamas ir paruoštas maistas, jei smulkinamas ant to paties paviršiaus, kur buvo dorojama skerdiena, pjaustomas tuo pačiu peiliu arba imamas neplautomis rankomis.
J. Bagdonaitės teigimu, karštą vasarą žarnyno infekcijos plinta ir netinkamai laikant maisto produktus. Iškylaujantiems gamtoje specialistė patarė greit gendantį maistą laikyti tik terminiuose krepšiuose, nes žarnyno ligas sukeliančios bakterijos šilumoje sparčiai dauginasi. Manoma, kad per pusę valandos jų skaičius padvigubėja.
Medikai iškylautojams pataria neimti į kelionę greitai gendančio maisto - dešrelių, pyragaičių su malta mėsa, iš nepažįstamų asmenų pirktų pieno produktų, žuvies. Vietoj jų geriau rinktis vakuume įpakuotą šalto rūkymo mėsą ir sausą maistą.
ELTA