Sostinės darželinukų tėvai nutarė, kad pavieniui nesugebės pasipriešinti Vilniaus miesto savivaldybės ketinimui naikinti vaikų darželių virtuvėles ir įkūrė iniciatyvinę grupę.

Kaip Eltai sakė Lietuvos tėvų forumo Vilniaus mieste koordinatorius Artūras Gobnys, trečiadienį pirmą kartą susirinkę tėvų atstovai sutars, kokių veiksmų imsis prieš valdininkų iniciatyvą centralizuotai gaminti ir po darželius vežioti maistą. "Sieksime dalyvauti savivaldybės posėdžiuose, kuriuose bus sprendžiami vaikams svarbūs klausimai, prašysime tarnautojų pateikti dokumentus, skaičiavimus, jei prireiks, dėl vaikų maitinimo rinksime tėvų parašus", - Eltai sakė A. Gobnys.

Tėvų iniciatyvinės grupės nario nuomone, skirtingai nei kitose šalyse, iki šiol Lietuvoje tėvai tarsi nusišalindavo nuo dalyvavimo sprendžiant jų vaikams aktualius klausimus. Politikams tai buvo naudinga.

Nepatenkinti Vilniaus savivaldybės siūlymu reformuoti maitinimo sistemą tėvai kreipėsi į Švietimo ir mokslo, Sveikatos apsaugos ministerijas, klausdami, kodėl reikia naikinti virtuves, kurių gaminamas maistas yra kokybiškas, mėgstamas ir vietoj jo siūlyti vaikams kažin kur ruošiamus, per visą miestą termosuose gabenamus pravėsusius patiekalus.

Ikimokyklinėse vaikų įstaigose organizuoti centralizuoto maitinimo nerekomendavo ir Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba.

Kaip Eltai sakė tarnyboje dirbanti daktarė Bronė Žilėnienė, apie tai buvo informuota Vilniaus savivaldybė ir suinteresuotos ministerijos.

Joms nusiųstuose raštuose teigiama, jog vaikams maistas turi būti gaminamas pačioje įstaigoje, nes tik taip įmanoma mažylius maitinti šviežiai pagamintu, šiltu ir saugiu maistu, atsižvelgti į lopšelinukų ir darželinukų fiziologinius ypatumus, tėvų pageidavimus.

Specialistai perspėjo politikus apie galimus centralizuotai gaminamo maisto tiekimo nesklandumus ir nepageidaujamas pasekmes.

"Maistas naudingiausias, kai nuo jo pagaminimo iki valgymo praeina ne daugiau kaip 30 minučių. Jį tiekiant centralizuotai tokių sąlygų užtikrinti neįmanoma, dėl to būtų prarandama dalis maisto mitybinės vertės", - pabrėžiama rašte.

B. Žilėnienės teigimu, centralizuotai gaminamas maistas pavojingesnis ir epidemiologiniu požiūriu, nes į jį patekęs užkratas sukeltų ligas dideliam vaikų skaičiui.

Tačiau Vilniaus vicemero Kęstučio Masiulio nuomonė priešinga. "Kitų šalių patirtis rodo, kad centralizuotai gaminti ir tiekti darželinukams maistą - ne tik pigiau, paprasčiau, bet ir saugiau", - Eltai sakė reformos šalininkas.

Tai, kad 140 Vilniaus savivaldybės darželių maistą ruošia tūkstantis žmonių, K. Masiulio nuomone - pinigų švaistymas, nes vien už darbą savivaldybė per mėnesį virtuvėlių darbuotojams sumoka apie 80 tūkst. litų.

Iš Austrijos sostinės, kur savivaldybės delegacija susipažino su centralizuotai ruošiamo maisto tiekimo darželiams sistema, grįžęs vicemeras teigė, jog ten visų 400 darželių vaikus pamaitina 80 žmonių komanda.

Užšaldyti patiekalai į Vienos darželius atvežami pora kartų per savaitę, prieš vartojimą pašildomi specialiose garų krosnelėse.

Artimiausiu metu Savivaldybės specialistai suskaičiuos, kiek kainuoja sostinės vaikų maitinimas, kiek reikėtų mokėti už centralizuotai gaminamą ir išvežiojamą maistą. Tuomet bus sprendžiama palikti dabartinę darželinukų ir moksleivių maitinimo sistemą ar keisti.

K. Masiulio nuomone, pagrindinis naujos maitinimo sistemos įdiegimo kliuvinys - nusistatymas prieš naujoves ir tėvelių neigiamos nuostatos, kurias neretai formuoja auklėtojai, ir darželių vedėjų suinteresuotumas išlaikyti dabartinę sistemą.

ELTA