Šiandien Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos kolegija patvirtino ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų maitinimo organizavimo tvarką.

Ši tvarka nustato maitinimo organizavimo, finansavimo ir skirtų lėšų naudojimo apskaitą ir atsakomybę. Patvirtintoje tvarkoje reglamentuotos ir aiškiai apibrėžtos tiek ikimokyklinio ugdymo įstaigų steigėjo, tiek įstaigos vadovo funkcijos.

Tvarkoje nustatoma, kad vaikų maitinimo paslaugos finansavimą sudaro ikimokyklinio ugdymo įstaigų steigėjo biudžeto lėšos ir tėvų mokestis. Ikimokyklinių įstaigų steigėjas – Vilniaus miesto savivaldybė – skiria lėšas maitinimo patalpoms: virtuvėms, sandėliams, grupių virtuvėlėms įrengti ir prižiūrėti. Steigėjas nustato vaikų dienos maitinimo normą, atsižvelgiant į rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, nustato mokesčio už vaikų maitinimą lengvatas.

Patvirtina tvarka apibrėžia ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovo kompetenciją: gauti leidimus maistui gaminti, atsakyti už valgiaraščio sudarymą ir derinimą, užtikrinti maisto gaminimo proceso kontrolę ir maisto kokybę. Dokumente priimta nuostata, jog dėl trumpalaikio vaiko sveikatos sutrikimo arba jei vaikas netoleruoja kai kurių maisto produktų, sudaromos sąlygos individualiam vaiko maitinimui.

Iki šiol Kultūros, švietimo ir sporto departamentas iš vaikų tėvų, Visuomenės sveikatos centro, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros, Vilniaus maisto ir veterinarijos tarnybų yra gavę įvairių atsiliepimų apie vaikų maitinimą darželiuose. Iš Savivaldybės tarybos frakcijų, administracijos atstovų, ikimokyklinių įstaigų vadovų, visuomenės sveikatos, maitinimo specialistų ir vaikų tėvų Vilniaus miesto savivaldybėje buvo sukurta darbo grupė, kuri rūpinasi vaikų maitinimu ikimokyklinėse įstaigose. Darbo grupės nariai sprendė, kaip pertvarkyti pasenusias ir jau neekonomiškas darželių virtuves, inicijavo atitinkamų teisės aktų pakeitimus, parengė ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų maitinimo organizavimo tvarką.

Sostinės darželiuose kasdien valgo beveik 20 tūkst. vaikų.

Daugiau informacijos :

Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis, 211 2397


Šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybės administracija