JAV mokslininkai nustatė: kuo vyresnis būsimas tėvas, tuo didesnė jo partnerei persileidimo tikimybė (savaiminis nėštumo nutrūkimas iki 20 savaitės). Moterims, kurių partneris vyresnis nei 35 m., persileidimo tikimybė 3 kartus didesnė, nei toms moterims, kurių vyrai jaunesni nei 25 m. Šio dėsningumo neveikia nei moters amžius, nei kiti faktoriai (cukrinis diabetas, rūkymas).

Ankstesniuose šios problemos tyrimuose mokslininkai atrinkdavo tik tą informaciją, kuri buvo susijusi su moterimi, jos sveikata, tačiau nepaisyta to, kad pratęsdami giminę, vyras ir moteris – lygiaverčiai partneriai. Šįkart mokslininkai susikoncentravo į tai, kokią įtaką būsimo vaiko sveikatai daro tėvas. Pasak tyrėjos Karine Kleinhaus, sulaukta netikėtų rezultatų.

Jau ankstesniais tyrimais jiems pavyko įrodyti, kad brandesnių vyrų žmonos dažniau serga preeklampsija (specifinė nėščiųjų liga, būklė iki eklampsijos, kuriai būdingas aukštas arterinis kraujospūdis, pabrinkimai ir baltymas šlapime), o jų vaikai dažniau suserga šizofrenija (nes brandesnio amžiaus vyro spermoje yra daugiau genetinių defektų). JAV dėl šios priežasties spermos donoru leidžiama tapti ne vėliau kaip iki 40-ies.

Žinoma, jei atskirai paimtume vieną konkrečią partnerių porą, tai brandus vyro amžius tik šiek tiek padidina persileidimo tikimybę. Bet Vakaruose tapo norma atidėlioti šeimos planavimą pernelyg vėlyvam amžiui. Būsimo tėčio amžius, jo sveikatos būklė ir gyvenimo būdas realiai veikia partnerės nėštumo sėkmę bei būsimo kūdikio sveikatą.

Šaltinis: “Obstetrics & Gynecology”