{mosimage}Metų pradžioje įvairiose šalyse atlikti tyrimai parodė sparčiai augantį neigiamą cheminių medžiagų poveikį žmogaus organizmui.

Buityje naudodami chemikalus problemų dėl alergijos ar odos uždegimų turėjo net 90 proc. pasaulinės dermatologų ir astmos asociacijos tyrime dalyvavusių respondentų. 86 proc. apklaustųjų teigė, kad cheminių medžiagų poveikis žmogaus organizmui - grėsmę kelianti problema.

Dažniausiai odos uždegimus sukelia buityje naudojamos ar kasdieniniame gyvenime sutinkamos medžiagos: rūgštys, šarmai, tirpikliai, alkoholiai, dažai.

Odos uždegimą skatina agresyvūs detergentai, kurie pašalina apsauginį riebalinį odos sluoksnį, pagreitina vandens praradimą ir intensyvina dirgiklių patekimą į organizmą.

Šiuo metu alergija serga vienas iš keturių Europos vaikų, o vienas iš trijų suaugusiųjų yra jautrus kuriam nors vienam alergenui.

"Lietuvoje alerginiai susirgimai taip pat dažnėja", - Eltai sakė Lietuvos alergologų bei klinikinių imunologų draugijos pirmininkė Regina Ėmužytė. Pasak docentės, cheminių junginių naudojimas buityje yra neišvengiamas, nes jis palengvina kasdieninio gyvenimo kokybę. Tačiau siekiant išvengti alerginių ligų proveržio, neišvengiamai teks užsiimti šių ligų profilaktika.

Pasaulinės alergologų ir astmos asociacijos tyrimais nustatyta, kad 2015 metais nuo alergijos kentės kas antras Europos gyventojas.

ELTA