Britų žiniasklaida sekmadienį paskelbė žinią, galinčią sukrėsti visą medicinos pasaulį - vienas britas pareiškė, kad jis yra pirmasis žmogus, atsikratęs žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), kuris gali sukelti AIDS.

Jei tai bus patvirtinta, 25 metų škoto Endriu Stimpsono (Andrew Stimpson) atvejis gali padėti daugiau sužinoti apie virusą, o galbūt netgi pasiekti persilaužimą ieškant vaistų nuo ŽIV ir AIDS.

Žiniasklaidos teigimu, Londone gyvenančiam E. Stimpsonui ŽIV nustatytas 2002-aisiais, tačiau 2003 metų spalį viruso neberasta.

Pats E. Stimpsonas žurnalistams sakė: "Visame pasaulyje yra 34,9 milijono žmonių su ŽIV, o aš esu tik vienas žmogus, kuriam pavyko jį suvaldyti, išlikti ir atsikratyti jo iš savo kūno. Man tai yra neįtikėtinas dalykas, tai stebuklas. Manau, kad esu vienas laimingiausių žmonių pasaulyje".

E. Stimpsonas žurnalistams pasakojo, kad, sužinojęs apie ligą, jautėsi prislėgtas ir net svarstė galimybę nusižudyti.

ŽIV ekspertas gydytojas Patrikas Diksonas (Patrick Dixon) televizijai "Sky News" sakė, kad tai pirmas jam žinomas atvejis, kai žmogui pavyko atsikratyti ŽIV.

"Įmanoma, kad žmogaus kūne slypi biologinis atsakymas. Jei galėtume rasti antikūną, kuris leido jam atsikratyti viruso, teoriškai galėtume rasti būdą sukurti tokį antikūną ir jį naudoti gydymui", - teigė gydytojas.

ELTA