Gaboronas, vasario 27 d. (Reuters-ELTA).
Botsvanoje surengtas neįprastas gražuolių konkursas, kuriame buvo išrinkta gražiausia šalies ŽIV užsikrėtusi mergina. Ja tapo 32 metų Sintija Lešomo (Cynthia Leshomo).
Konkursu siekta kovoti su visuomenės požiūriu į šia mirtina liga užsikrėtusius žmones, kurių Botsvanoje yra daugiau nei trečdalis.

Dvylika konkurso dalyvių nuo 21 iki 35 metų amžiaus beveik 500 žiūrovių akyse išdidžiai ėjo podiumu prabangiame sostinės Gaborono viešbutyje. Visos dalyvės teigė norinčios įrodyti, kad galima gyventi ir su diagnozuotu žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV).

Botsvanoje ŽIV užsikrėtusių žmonių skaičius - didžiausias pasaulyje. Šalies valdžia iš deimantų prekybos gautas lėšas skiria gyvenimą pailginantiems anti-retrovirusiniams vaistams įsigyti. Tačiau nemažai šalies gyventojų vis dar nenori darytis tyrimų, gydytis ar kalbėti apie šią ligą.

Didžioji dalis "Mis ŽIV" gražuolių konkurso dalyvių yra sveikatos sistemos darbuotojos ar savanorės patarėjos. Merginos ne tik vaikščiojo podiumu, bet ir pasakojo apie savo požiūrį į šią ligą.

"Pažvelkite į mane. Esu patraukti ir užsikrėtusi ŽIV. Na ir kas čia tokio?" - sakė viena iš dalyvių Ana Ratocisi (Anna Ratotsisi).

Tačiau, nepaisant tokio konkurso, daugumos nuomone, vietos gyventojai ir toliau šalinsis užsikrėtusiųjų ŽIV.

ELTA