Grupė britų mokslininkų (Cambridge University и Saint Andrew’s Hospital) nusprendė išsiaiškinti,  ar blogo, nepastovaus būdo žmonės serga dažniau? Atlikti tokį tyrimą mokslininkus paskatino nuo seno įsigalėjęs stereotipas, kad „blogiukai“ niekad neserga. Kartais stereotipus reikia laužyti, ir šis atvejis ne išimtis.  Mokslininkų eksperimente dalyvavo 1000 įvairių profesijų atstovų, turinčių įvairių pašaukimų bei pomėgių. Buvo įvertinta jų sveikata bei atlikta jų giminaičių, draugų apklausa apie šių žmonių charakterį bei įpročius.

Metodas gana subjektyvus, bet vis dėlto, iš šalies geriau matyti, o ir dalyvius šie žmonės pažįsta seniau. Iš pradžių mokslininkai paprašė pačius dalyvius įvertinti savo charakterį, jo privalumus ir trūkumus. Pagrindinis kriterijus, labiausiai dominęs tyrėjus, ar žmogus yra  ūmus, greit supykstantis, nes būtent tai sukuria stresines situacijas, organizme padaugėja atitinkamų hormonų, atsiranda kraujagyslių spazmų, trūksta deguonies ir sutrinka organų veikla.

Netikėtai sužinota, kad tik 30 proc. agresyvaus charakterio žmonių sutinka su tuo, kad yra negatyviai ekspresyvūs. Likę 70 proc. nenori pripažinti, kad esama kokių nors problemų, nors giminės ir draugai tvirtina kitaip. Kadangi tyrimo tikslai buvo kiti, šis aspektas paliekamas tolesniems psichologų tyrimams.

Ūmus, greit įsiplieskiantis būdas veikia bendrą žmogaus sveikatą. Tyrimo duomenys rodo, kad „blogiukams“ 10 proc. dažniau pasitaiko prieširdžių ertmės patologijų; 30 proc. dažniau išsivysto širdies ritmo sutrikimų; rizika patirti mirtiną širdies smūgį padidėja 10 proc. 


Šaltinis: medafarm.ru