Vos prieš tris mėnesius duris atvėręs Honkongo Disneilendas iš visų jėgų stengiasi pateisinti į jį dedamas ekonomines viltis. Tačiau jau dabar daugelis miesto prekybininkų ir politikų skundžiasi, kad 1,8 mlrd. JAV dolerių kainavęs parkas pritraukia per mažai turistų.

Tuo tarpu parko lankytojai priekaištauja dėl ilgų eilių ir atrakcionų trūkumo. Vietos žiniasklaida jau parodė reportažą, kuriame išklausė nepatenkintų parko darbuotojų priekaištus bei vietos popžvaigždės pasakojimą apie prastą aptarnavimą.

"Jis per mažas ir per brangus, - sakė 22 metų taivanietis smuikininkas Morisas Vongas (Maurice Wong), kuris kartu su savo orkestru lankėsi Honkonge ir garsiajame parke. - Nemažai žmonių prieš mums atvykstant sakė, kad šis Disneilendas prastas".

Toks dėmesys šio parko veiklai skiriamas todėl, kad vietos valdžią į parko infrastruktūrą ir paramą investavo 2 mlrd. JAV dolerių.

Tuo tarpu Honkongo Disneilendo viceprezidentas rinkodarai Rojus Tenas (Roy Tan) sakė, kad į šį parką dedama per daug vilčių tuo metu, kai miestas buvo beatsigaunąs po SŪRS epidemijos 2003 metais.

"Žmonės tikėjosi, kad būsime panacėja, išspręsianti nedarbo, ūkio ir aptarnavimo kultūros problemas, - sakė R. Tenas. - Tačiau visuomet pabrėžėme, kad esame dalis tikslo, o ne pats tikslas. Žmonės nevyksta čia tik dėl Disneilendo".

Praėjusį mėnesį bendrovė "Walt Disney" paskelbė, kad per 100 dienų Honkongo Disneilendą aplankė 1 mln. žmonių. 30 tūkst. žmonių vienu metu galintis aptarnauti parkas praėjusį antradienį pranešė, kad pirmą kartą buvo išpirkti visi bilietai.

Greičiausiai tam įtakos turėjo tai, kad Honkonge vyko Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) šalių ministrų susitikimas ir mieste neveikė mokyklos.

Tačiau tą dieną parke lankęsis vyras sakė, kad jam nereikėjo ilgai laukti eilėse. "Žmonių buvo daug, tačiau nepasakyčiau, kad ėjo minios", - teigė jis.

"Walt Disney" atsisako skelbti kasdienio parko lankomumo duomenis, tačiau tvirtina artėjantis prie užsibrėžto tikslo per pirmuosius veiklos metus pritraukti 5,6 mln. lankytojų.

ELTA