Jau tapo įprasta, jog birželis - suvienija tūkstančius nevaisingų porų ir jomis besirūpinančių organizacijų. Tai mėnuo, kada vyksta konferencijos, švietėjiški renginiai, emocionalūs draugiški susitikimai ir veiksmingos socialinės akcijos, kurių tikslas suvienyti vaisingumo sutrikimus turinčias poras, griauti nesupratimo mitus, stereotipus ir izoliaciją, kuri persekioja nevaisingus žmones. Būtent šį mėnesį stengiamasi kreiptis į visuomenę griauti jos klaidingą požiūrį į nevaisingumo gydymą, aiškinti minėto gydymo ypatumus, pasiekimus ir būtinybę.

     Kol valdžios atstovai sprendžia "svarbesnius" valstybės reikalus nei jos piliečių išlikimas, Lietuvoje pažymint nevaisingų porų mėnesį, Vaisingumo asociacija turi ir gerų žinių: privačios specializuotos gydymo įstaigos tiesia pagalbos ranką ir skelbia paramos akcijas vaisingumo sutrikimų turinčioms šeimoms.

1. VAISINGUMO KLINIKA (Vilniuje Laisvės pr. 64a, tel. +37052390595; Kaune Šv. Gertrūdos g. 64, tel. +37037202201 ir Klaipėdoje Šermukšnių g. 1, tel. +37046411752) - visą birželio mėnesį IVF (pagalbinio apvaisinimo procedūra mėgintuvėlyje) atlieka su 20 proc. nuolaida (tokia pati nuolaida taikoma visą laiką Vaisingumo asociacijos nariams);

2. G. BOGDANSKIENĖS VAISINGUMO CENTRAS (Vilniuje Maironio g. 25, tel. +3705 2614226) birželio 22 - 29 d. siūlo šias nuolaidas: spermos tyrimams - 20 proc., imunologinio suderinamumo testui - 20 proc., IUI (pagalbinio apvaisinimo būdas moters kūne) - 10 proc.;

3. EUGENIJOS GINEKOLOGIJOS KLINIKA (Vilniuje Savanorių pr. 11E) - nuo birželio 14 d. iki liepos 14 d. 50 proc. nuolaida pirminei konsultacijai dėl nevaisingumo.

4. Pagalbinio apvaisinimo centras "NORDICA" (Kaune Savanorių pr. 245, tel. +37037 792995, klinikoje "MOTINA IR VAIKAS") kviečia nevaisingas poras į dvi akcijas - pirmoji nemokama akcija - iki liepos 1 d. bus teikiamos nemokamos pirminės konsultacijos, kurių metu bus suteikta išsami gydytojo akušerio-ginekologo ir gydytojo embriologo konsultacija, atlikti reikalingi tyrimai bei pateiktos rekomendacijos gydymui; antroji nemokama akcija - iki rugsėjo 1 d. bus registruojamos nevaisingos poros, kurioms nepasisekė dvi ir daugiau pagalbinio apvaisinimo procedūros, nemokamai prof. Svend Lindenberg konsultacijai.

Birželis - mėnuo visame pasaulyje, kai nevaisingos poros nėra vienišos. Kitaip yra Lietuvoje....

Jau kelinti metai tiek įvairios politinės partijos, tiek valdžios institucijos kalba apie blogėjančią šalies demografinę situaciją. Tačiau niekas nekalba ar nedrįsta kalbėti apie seniai tykojančią grėsmę - Lietuvos šeimų reprodukcinės sveikatos blogėjimą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų. Manoma, kad kasmet jų padaugėja 2 tūkstančiais. Lietuvoje yra tik vienintelė gydymo įstaiga - Šeimos planavimo centras, kuri teikia nemokamas konsultacijas nevaisingoms šeimoms. Tačiau pagalbinių apvaisinimo procedūrų ir tyrimų šis centras neatlieka. Tos paslaugos yra mokamos. Šiuo metu profesionalias specializuotas nevaisingumo gydymo paslaugas galima gauti tik privačiose klinikose.

Dauguma nevaisingų šeimų yra jaunos ir negali susimokėti už pakankamai brangius tyrimus ir gydymą. Dažnai dėl lėšų stokos tokios šeimos priverstos gydymą atidėti ir tokiu būdu jų ligos įsisenėja. Atitolinus nevaisingumo gydymo ar pagalbinio apvaisinimo procedūras dažnai atsitinka taip, jog medicina tampa bejėgė.

Dalis nevaisingų šeimų yra jau ant reprodukcinio amžiaus pabaigos ribos. Pagalbinio apvaisinimo procedūros dar padėtų joms išspręsti jų bėdą, tačiau jos irgi ne visos gali susimokėti už keliolika tūkstančių litų kainuojantį gydymą. Valstybinis finansavimas galėtų suteikti tokioms šeimoms galimybę susilaukti palikuonių.

Jau keletą metų negalime sulaukti, kol bus priimtas Dirbtinio apvaisinimo įstatymas. Jau kelinti metai pastarasis įstatymas vis redaguojamas atsižvelgiant tik į mūsų oponentų nuomonę. Pacientų balsas negirdimas. Tikėtina, jog skirtingai nuo daugelio civilizuotų pasaulio valstybių, turėsime ypatingai konservatyvų įstatymą, visais įmanomais būdais apribojantį pacientų ir medikų galimybes. Tiesa, yra Europos valstybių, kur dirbtinio apvaisinimo procedūros kompensuojamos be įstatymo, tačiau mūsų valdžios institucijos tvirtina, kad finansavimo nėra vien dėl įstatymo nebuvimo.

PAPILDOMA INFORMACIJA

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis nuo 2 iki 10 proc. porų pasaulyje negali turėti vaiko, o dar 10 - 25 proc. patiria antrinį nevaisingumą - t.y. negali pastoti pakartotinai.

Oficialaus nevaisingumo registro Lietuvoje nėra. Ši statistika svyruoja nuo 30 tūkstančių (dirbtinio apvaisinimo priešininkų duomenys) iki 250 tūkstančių. Be to, asistuojamosios reprodukcijos specialistai nurodo apie 60 - 90 tūkstančių nevaisingų šeimų. Kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais.

Manoma, kad Lietuvoje nevaisingų šeimų yra apie 15 - 20 proc. Tai reiškia, kad kas šešta/penkta pora yra nevaisinga.

NEVAISINGUMAS yra apibrėžiamas kaip nesugebėjimas pastoti po vienerių metų aktyvaus seksualinio gyvenimo, nenaudojant kontracepcijos. Vaisingos reguliariai lytiškai santykiaujančios poros vienerių metų laikotarpiu nevengiant nėštumo pastoja 75 proc. atvejų ir 85 proc. atvejų per du metus (PSO).

Tik apie 15 proc. vaisingo amžiaus porų nuo bendro nevaisingų šeimų skaičiaus kreipiasi pagalbos į medikus dėl nevaisingumo, dažniausiai ne anksčiau, kaip praėjus dviems metams po nesugebėjimo pastoti. Tarp šių porų nevaisingumas yra išimtinai moters problema maždaug 30 - 40 proc. visų atvejų, o išimtinai vyro - 10 - 30 procentų. 15 - 30 proc. atvejų sutrikimai būdingi abiem partneriams. Po išsamių medicininių tyrimų nevaisingumo priežastys lieka neaiškios 5 -10 proc. porų.

Moters vaisingumas pradeda mažėti nuo 30 m. amžiaus. Ryškus šuolis žemyn būna 35 - 40 m. laikotarpyje. Kai kuriose šalyse anksčiau tokio amžiaus moterys net nebūdavo gydomos. Dabar, atsiradus dirbtinio apvaisinimo galimybei, gali pastoti ir vyresnio amžiaus moterys.

PSO duomenimis šiandien jau yra atrasta 22 priežastys moterų nevaisingumo ir 16 vyrų.

- - - - - - - - -

VAISINGUMO ASOCIACIJA įsteigta šių metų sausį. Pagrindinė Asociacijos misija - atstovauti nevaisingų šeimų interesams. Asociacija įsikūrusi Vilniuje ir jau turi savo veiklos partnerius Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune. Norintys daugiau sužinoti apie Asociacijos veiklą ar tapti jos nariu, kviečiame apsilankyti internetiniame puslapyje adresu www.vaisingumas.ku.lt

Šaltinis: BNS pranešimai