Gyvūnijos pasaulyje: besilaukiančių beždžionių patelių patinai yra linkę papilnėti apie taliją. Neretai ir vyrai „veidrodiniu“ principu atspindi tokius moters nėštumo simptomus, kaip svorio padidėjimas, pykinimas ir nugaros skausmai.
Šis fenomenas, dar vadinamas “couvade syndrome”, laikomas psichosomatiniu, bet fiziologiškai jis sunkiai paaiškinamas. Primatų tyrinėtojai išsiaiškino, jog įsijautimas į patelių nėštumą būdingas dviems beždžionių patinų rūšims.

Tyrimui buvo pasirinkti būtent šie gyvūnai dar ir dėl to, kad beždžionių patinai yra monogamiški ir prižiūri savo palikuonis kartu su patelėmis, o kartais rūpinasi jais net labiau už jas.  Besilaukinačių patelių patinų svoris padidėjo 20%. Mokslininkai mano, kad riebalų kaupimas galbūt padeda jiems išgyventi sekinančias pirmąsias savaites po jauniklių gimimo, kai tenka ypatingai jais rūpintis. Todėl jų organizmas ruošiasi ir kaupia atsargas.

Remiantis šiuo tyrimu, spėjama, kad ir vyrai gali priaugti svorio savo partnerių nėštumo metu dėl tos pačios priežasties. Taip organizmas ruošiasi sunkioms dienoms ir bemiegėms naktims. Kadaise tokia organizmo reakcija suteikdavo privalumų.

Keletas kitų tyrimų patvirtino, kad kai kurie būsimi tėčiai išgyvena hormonų audras (prolaktino, testosterono ir kortizolio). Gali būti, kad hormoniniai pokyčiai susiję su svorio padidėjimu, tačiau tai dar reikia patvirtinti.

Žinoma, neatmetama tikimybė, kad vyrai gali priaugti daugiau svorio ir dėl to, kad ima kopijuoti savo besilaukinačių partnerių elgesį, kurios šiuo periodu valgo daugiau ir miega ilgiau. Taip pat yra daugelis kitų priežasčių, dėl kurių galėtų paiskeisti jų organizmo hormoninis fonas, pavyzdžiui, stresas ir poros gyvenimo būdo pokyčiai, uošvės atvykimas... 

Žurnalas “Biology Letters”