Paskutinį lapkričio savaitgalį Lietuvos gyventojai raginami pailsėti nuo pirkimo, o sekmadienį - pasaulinę "Nepirk nieko" dieną - visai aplenkti prekybos centrus ir parduotuves.

Siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į vis labiau įsigalinčią besaikio vartojimo kultūrą Lietuvoje, neformalus judėjimas "Kultūrnamis" primena "Nepirk nieko" dienos šūkį - "Nieko nepirk šiandien, atsakingai pirk kasdien!"

Nieko nepirkdami lapkričio 27-ąją pasisakysime prieš dirbtinai kuriamą įvairių prekių paklausą ir vartojimą kaip gyvenimo būdą, teigia akcijos organizatoriai.

Lietuvoje kol kas mažai kalbama apie neigiamas pirkimo puses, nes vartojimas tiesiogiai siejamas su geresne gyvenimo kokybe. Tačiau pastebima, kad pamažu pirkimo vajus ir mūsų šalyje įgauna "hyper" mastus, tampa aktyviai propaguojamu gyvenimo būdu.

"Pirk, vartok ir būsi laimingas" - tokią gyvenimo filosofiją teigia prekybininkai, kuriantys milžiniškus svajonių fabrikus su dirbtiniais medžiais apsodintomis parduotuvių alėjomis, pažymi akcijos organizatoriai.

Anot jų, pirkimą pramoga bandoma paversti šalia parduotuvių įrengiant kavines, restoranus, kino teatrus, boulingus, čiuožyklas ir kitokias pramogų vietas. Taip siekiama ne tik kuo daugiau parduoti dabar, bet ir "užsiauginti" ateities pirkėjus, naują vartotojų kartą.

Nemažai moksleivių ir jaunimo laisvalaikį praleidžia būtent prekybos centruose, ištisas dienas tematydami parduotuvių vitrinas ir reklamos stendus. Į Vilnių iš kitų Lietuvos miestų nuolat organizuojamos moksleivių ekskursijos, kurių tikslas dažnai vienintelis - aplankyti didžiuosius prekybos centrus.

"Nepirk nieko" diena pasaulyje minima lapkričio pabaigoje, tačiau konkreti jos data parenkama pagal tos šalies pirkėjų įpročius.

JAV gyventojai nieko nepirkti raginti intensyviausio pirkimo metu - lapkričio 25-ąją, kai kurių kitų šalių - lapkričio 26 dieną.

ELTA