Vaikams, bėgantiems iš namų, kyla vis didesnė gresmė patekti į prekybos žmonėmis, priverstines prostitucijos, pedofilijos ir narkomanijos pinkles.

Atsivėrus Lietuvos sienoms ir įsigaliojus beviziam režimui su daugeliu Vakarų valstybių, ženkliai padaugejo ne tik dingusių be žinios suaugusių žmonių, bet ir vaikų. Vaikai, susidurę su priklausomybes, smurto ir kitomis problemomis, bėga iš socialinės rizikos šeimų, įtėvių bei vaikų globos namų. Atsidūrę gatvėje, nepilnamečiai būna itin pažeidžiami, nes gali būti įtraukti į nusikalstamą veiklą, prostituciją, pedofiliją ar pripratinami prie narkotikų, alkoholio.

Pagal Vidaus reikalu ministerijos duomenis, 2004 metais viso 3864 nepilanamečiai nukentėjo nuo kriminalinių veiksmų. Tarp jų, berniukai sudarė 65,1%, mergaitės 32,3%. Fizinį smurtą patyrė 1417 vaikų, seksualinį isnaudojimą - 158 vaikai. 2004 metais užregistruota 260 išprievartavimo atvejų, iš kurių - 113 vaikai.

2005 metais oficialiai buvo ieškoma per 200 vaikų, tačiau nežinoma, kiek dar vaikų kasmet pabėga iš probleminių šeimų, kurios dažnai net neskelbia paieškos. Dažniausiai vaikai bėga is socialines rizikos šeimų bei vaikų globos namų. Situacijos pavojingumą nusako ir tai, kad policijos duomenimis 2005 metais administracinius teisės pažeidimus padarė 8 034 vaikai. Iš namų pabėgę vaikai dažnai dingsta be žinios. Kartais pabėgę vaikai persigalvoja ir nori sugrįžti, bet bijo bausmės. Tokie vaikai taip pat bijo policijos ir dėl to nesikreipia i ją pagalbos. Turime skaudžių pavyzdžių, kai tokie vaikai dingo be žinios ir iki šiol nesurasti.

Kad be žinios dingę vaikai ir jų šeimos nebūtų užmiršti ir palikti vieni su savo skausmu, Dingusių žmonių šeimų paramos centras kartu su LR Seimo nare Narkomanijos prevencijos komisijos pirmininke Ramune Visockyte inicijavo, kad Lietuva prisijungtų prie Amerikos, Kanados ir 13 Europos Sajungos valstybiu ir kaip atmintiną dieną paminėtų gegužeė 25 - tarptautinę be žinios dingusių vaikų dieną. Atmintinų dienų įstatymo 1 straipsnio papildymo ir pakeitimo istatymas buvo priimtas 2006 06 16. Tokiu būdu ši diena pirma kartą buvo paminėta ir Lietuvoje, o tai reiškia šios problemos pripažinimą valstybiniu lygiu.

2005 metų Socialines apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje buvo 16 869 socialinės rizikos šeimų, kuriose augo 36 895 vaikai, o globėjų šeimose bei kitose vaikų globos įstaigose gyveno dar 14000 vaikų.

Šaltinis: Dingusių žmonių šeimų paramos centras