Italų mokslininkai teigia, kad pernelyg daug baltos duonos gaminių valgantys žmonės rizikuoja susirgti viena labiausiai paplitusių onkologinių inkstų ligų – inkstų ląstelių karcinoma. Mokslininkų duomenimis, baltos duonos mėgėjai inkstų vėžiu serga 2 kart dažniau, nei tie, kurie vartoja mažai duonos gaminių.

Tyrime dalyvavo 767 pacientų. Tyrimo metu buvo paskaičiuota, jog suvalgantiems daugiau nei 28 porcijas baltos duonos per savaitę, rizika susirgti inkstų vėžiu padidėja 2 kartus, palyginus su žmonėmis, kurie per savaitę suvartoja ne daugiau kaip 9 porcijas baltos duonos. „Porcija“ buvo laikomas maždaug 50 g sveriantis baltos duonos gabalėlis.

Nežymus šios ligos išsivystymo rizikos padidėjimas atsiranda ir tuomet, jei be saiko vartojate makaronus, ryžius bei pieno produktus.

Pasak tyrimo vadovės F.Bravi, tyrimo metu atrasti dėsningumai gali būti susiję su tuo, kad visi minėti produktai padidina cukraus kiekį kraujyje.

Šio tyrimo rezultatus dar reikės papildomai  patvirtinti, nes surinkti duomenys pateikti iš dalyvių atminties. Galbūt sergantys vėžiu pacientai tiesiog geriau atsiminė savo valgymo įpročius, nei sveikieji. Be to, vėžio rizikos padidėjimas gali būti susijęs ne tiek su balta duona kiek su produktais, kuriuos žmonės vartoja kartu su balta duona.

Šaltinis: Kleo.ru