Arbata netenka savo unikalių širdies kraujagyslių sistemą teigiamai veikiančių savybių, jei ją užbalinate pienu. Berlyno „Charite Hospital” ligoninėje dirbantys mokslininkai atliko laboratorinį eksperimentą su gyvūnais bei žmonėmis. Eksperimentas patvirtino ankstesnių tyrimų duomenis -  kad juodoji arbata teigiamai veikia kraujo spaudimą ir apsaugo nuo hipertonijos.

Didėjant išgeriamos arbatos kiekiui, mažėja sistolinis kraujo spaudimas. Juodojoje arbatoje esantys komponentai – katechinai (tai yra 20 kartų stipresnis antioksidantas, nei vitaminas E) reguliuoja kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Užbalinus juodąją arbatą pienu, jame esantys baltymai-kazeinai (jie sudaro apie 80 % pieno baltymų) sumažina katechinų koncentraciją arbatoje, blokuodami teigiamą jų efektą kraujagyslių sistemai.

Labiausiai juodąją arbatą su pienu gerti mėgsta anglai. Statistikos duomenys rodo, jog 98% Didžiosios Britanijos gyventojų balina juodąją arbatą pienu.


Šaltinis: European Heart Journal/ “Milk in tea 'blocks health gains”