Kaip ir kiekvienais metais balandžio 7 d. minime Pasaulinę sveikatos dieną. Šiais metais Pasaulinė sveikatos diena, kurios šūkis – "Stiprinkime sveikatą kartu", skirta medikams. Šia diena siekiama pabrėžti medikų darbo vertę ir svarbą, atkreipti dėmesį į jiems tenkančius iššūkius bei priminti apie mediko profesijos garbingumą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje sveikatos sektoriuje dirba 59 milijonai darbuotojų, iš jų 39 milijonai teikia sveikatos priežiūros paslaugas. Kiekvieną dieną šie specialistai, rūpindamiesi ir skirdami dėmesį žmogui, nepriekaištingai atlikdami savo kilnų darbą, gelbsti žmonių gyvybes. Pranešime atkreipiamas dėmesys į tai, kad siekiant užtikrinti tinkamą aprūpinimą profesionaliai parengtais medikais, nepakanka vien parengti reikiamą naujų specialistų skaičių. Būtina rūpintis jau dirbančių medikų darbo sąlygų ir profesinio tobulėjimo galimybių gerinimu, atlyginimų didinimu, siekiant užtikrinti, kad medikai nepasitrauktų iš profesinės veiklos ar neišvyktų į kitas šalis.

"Sveikatos apsaugos ministerija skiria ypatingą dėmesį medikų atlyginimų didinimui, darbo sąlygų ir profesinio tobulėjimo galimybių gerinimui", - pabrėžia sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga. Pasak ministro, vykdydama savo įsipareigojimus, kaip ir praėjusiais metais, Sveikatos apsaugos ministerija didins gydytojų ir slaugytojų darbo užmokestį.

2006 m. sausį, lyginant su 2005 m. vieno mėnesio vidurkiu, bendras darbo užmokesčio fondas buvo didesnis 15,6 proc. ir sudarė beveik 87,5 mln. Lt. Vidutinio medikų darbo užmokestis šių metų sausį, palyginus su 2005 m. vieno mėnesio vidurkiu, sudarė 14,7 procento arba vidutiniškai buvo didesnis 164,3 Lt. Trišalio susitarimo vykdymui 2006 m. numatyta skirti papildomai 210 mln. Lt. medikų darbo užmokesčiui didinti. 2007-2008 m. medikų atlyginimus numatoma didinti po 20 proc. Numatoma, jog nuo 2009 m. darbo užmokestis kasmet proporcingai didės 3–6 proc. ir 2015 m. bus 4–4,5 kartus didesnis nei 2004 m.

PSO duomenimis, pagal gydytojų skaičių, tenkantį tūkst. gyventojų, Lietuva yra viena pirmaujančių šalių pasaulyje: iš 192 Pasaulio sveikatos organizacijos šalių narių didesnis rodiklis buvo tik 11 šalių. Slaugytojų skaičius, tenkantis tūkst. gyventojų, didesnis nei Lietuvoje buvo 22 šalyse. Pagal aprūpinimą odontologais ir vaistininkais Lietuvai tenka 28 vieta pasaulyje.

Pasak sveikatos apsaugos ministro patarėjos dr. Liudvikos Starkienės, Lietuvoje kryptingas medikų skaičiaus planavimas ir moksliniai tyrimai pradėti 2000 m., tuo tarpu daugumoje kitų šalių šiam klausimui iki šiol skiriamas nepakankamas dėmesys. Jau 2002 m., parengus ilgalaikes Lietuvos gydytojų pasiūlos ir poreikio prognozes, parodžiusias gydytojų skaičiaus mažėjimą, 50 proc. buvo padidintas pirmakursių priimamų studijuoti į medicinos studijas skaičius. 2003 m. buvo patvirtinta Strateginio sveikatos priežiūros ir farmacijos žmonių išteklių planavimo Lietuvoje 2003–2020 m. programa. PSO, įvertindama Lietuvos patirtį šioje srityje, 2005 m. rugsėjį Vilniuje organizavo Baltijos šalių sveikatos politikos dialogą, skirtą žmonių išteklių sveikatos apsaugos srityje aktualijoms.

Labai svarbus ir medikų darbo sąlygų gerinimas. Įgyvendinant sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimo strategiją 2003-2005 m. buvo suremontuota 50,000 kv. m ploto ligoninių ploto. Medikų darbo sąlygų gerinimas, naujos įrangos įsigijimas numatytas ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų programoje. Projektas e. sveikata, kuris finansuojamas iš Pasaulio banko ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų ir bus įgyvendintas iki 2008 m., taip pat prisidės prie medikų darbo sąlygų gerinimo – bus užtikrintas greitas pasikeitimas kokybiška informacija, trečdaliu sumažės laikas, skiriamas medicininės dokumentacijos pildymui. Iki šių metų pabaigos bus parengta nauja medikų profesinės kvalifikacijos tobulinimo ir finansavimo tvarka.

Kryptingas šių ilgalaikių priemonių įgyvendinimas užtikrins didesnius medikų atlyginimus, geresnes darbo sąlygas, bei palankesnes profesinės kvalifikacijos tobulinimo galimybes.

Šaltinis: Sveikatos apsaugos ministerija