Žurnale "Archives of General Psychiatry“ skelbiama, jog  nebe jaunų tėvų vaikams autizmo išsivystymo rizika yra didesnė. Britų ir JAV mokslininkų grupė nustatė, kad 40-50 m. amžiaus tėvų mažyliai autizmu suserga 6 kartus dažniau, nei 15-29 m. tėvelių atžalos.

“Mount Sinai” medicinos mokyklos (Niujorkas) bei Psichiatrijos instituto prie Karališkojo Koledžo (Londonas) mokslininkai išstudijavo 132271 vaiko, gimusio Izraelyje 1980 m. sveikatos duomenis. Paaiškėjo, kad autizmo išsivystymo rizika susijusi su vaiko tėvo amžiumi, nors motinos amžius neturi jokios įtakos.

Iš 10 tūkstančių vaikų, kurių susilaukė 15-29 m. amžiaus tėvai, 6 mažyliai serga autizmu. 30-39 m. tėvų amžiaus grupėje šis rodiklis jau didėja: 9 sergantys autizmu vaikai iš 10 tūkstančių, o 40-49 m. tėvų amžiaus grupėje – net 32 iš 10 tūkstančių vaikų sirgo autizmu. Dar vyresnių tėvų amžiaus grupėje rodiklis būtų dar didesnis.

Mokslininkai mano, kad  rastas dėsningumas atsiranda, nes su amžiumi didėja genetinių defektų (mutacijų). Tai dar vienas įrodymas, kad vyrai taip pat turi biologinį laikrodį, jei kalbame apie giminės pratęsimą...

Autizmas yra raidos sutrikimas, kuris paprastai lemia nepakankamą vaiko socialinių įgūdžių, kalbos ir elgesio išsivystymą ar šio vystymosi sulėtėjimą. Autizmo lemiami raidos sutrikimai apima tam tikrą spektrą, todėl autizmas pasireiškia skirtingai kiekvienam individui.


Šaltinis: Mednovosti.Ru