Po Velykų atostogų – skiepų programa Australijos mokyklose
Daugumos Australijos mokyklų mergaičių, sugrįžusių į mokyklas po Velykų atostogų, lauks ne tik pasiilgę draugai ir pamokos, bet ir vakcinos, galinčios apsaugoti nuo sunkios ligos, injekcija. Australijoje prasidedančios nacionalinės masinio skiepijimo programos metu mergaitės bus skiepijamos keturvalente vakcina, apsaugančia nuo tų žmogaus papilomos viruso tipų, kurie sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Australijos mokyklose per ateinančius ketverius metus bus skiepijamos visos 12–18 metų mergaitės ir merginos. Vyresnės – 18-26 metų merginos galės nemokamai pasiskiepyti, apsilankiusios pas bendrosios praktikos gydytoją.

Šiai programai Australijos vyriausybė ketina išleisti daugiau nei 500 mln. dolerių.

„Gimdos kaklelio vėžys kasmet pražudo daugiau nei 200 Australijos moterų, ši vakcina padės sumažinti tokį rodiklį bent 70 proc.“, –  teigia Australijos Sveikatos ministras Tony Abbot. Tyrimai rodo, kad vakcina apsaugo ne tik nuo gimdos kaklelio vėžio, bet ir nuo kitų žmogaus papilomos viruso sukeliamų ligų: gimdos kaklelio, vulvos ir makšties priešvėžinių pakitimų, vulvos bei genitalijų karpų (kandilomų).

Vakcinos kūrėjas – australų imunologas

Australija gali didžiuotis ne tik tuo, kad tai viena iš pirmųjų šalių, nusprendusių investuoti į ateities kartų sveikatą, bet ir tuo, kad  būtent australų mokslininkas dr. Ian Frazer yra pirmosios vakcinos, galinčios apsaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, kūrėjas ir išradėjas. Dr. Ian Frazer buvo paskelbtas 2006 m. Australijos žmogumi.

Ian Frazer praleido 20 metų, tyrinėdamas ryšį tarp žmogaus papilomos viruso ir gimdos kaklelio vėžio bei kurdamas vakciną. Dr. Frazerio patirties galėtų pavydėti kiekvienas mokslininkas: jo ilgų metų darbas laboratorijoje – vakcina, šiandien yra naudojama daugelyje pasaulio šalių.

Ian Frazerio nuomone, didžiausias ateities iššūkis – pasiekti, kad vakcina, galinti išgelbėti milijonų moterų gyvybes visame pasaulyje, būtų prieinama ne tik turtingų, bet ir besivystančių šalių moterims.


Parengta pagal Australian Associated Press