{mosimage}Apie 25 proc. australų turi klausos problemų, kurias sukėlė pernelyg garsiai klausoma muzika per MP3 nešiojamus grotuvus-ausinukus. Tai liudija Australijos nacionalinėje akustikos laboratorijoje atlikto tyrimo rezultatai.

Paaiškėjo, kad iki 39 proc. jaunuolių (18-24 m.) klausosi muzikos per MP3 ausinukus mažiausiai 1 val. per dieną. Maždaug pusė jų (42 proc.) prisipažino, kad klausosi muzikos per garsiai. Kalba eina apie 80 decibelų. Šiuolaikiniai ausinukai gali groti 105 decibelų garsą.

Analogiški tyrimo rezultatai buvo gauti ir kitose šalyse – Didžiojoje Britanijoje, JAV. Beje, JAV paaiškėjo, kad kenksmingi klausai ne tik grotuvai-ausinukai, bet mobilieji telefonai su ausinėmis.
 
Gydytojai mano, kad tyrimo rezultatai jaunuolių ypatingai nepaveiks, prireiks ištisų metų, kol žmonės suvoks garsiai klausomos muzikos žalą organizmui.

Todėl siūloma bent jau rečiau klausytis muzikos per ausines. Jei jaunuoliai klausytųsi muzikos trumpiau ir  darytų pauzes, situacija pagerėtų. Specialistai teigia, kad pirmasis signalas, įspėjantis apie tai, kad reikia pritildyti muziką, paprastai būna zvimbimas ausyse. Tokiu atveju geriausia apskritai išjungti ausinuką.

Šaltinis: mignews.com