Augaliniai aliejai, kurių esama lapinėse daržovėse, riešutuose, linų sėmenyse, mažina moterims riziką mirti nuo širdies ligų, tvirtina amerikiečių mokslininkai, tyrę vien tik moteris.
Amerikos širdies asociacijos konferencijoje pateikti duomenys leidžia siūlyti alternatyvią dietą moterims, kurios nesiryžta valgyti žuvų todėl, kad jose ar jų taukuose aptinkama gyvsidabrio, nors žuvis valgyti sveika širdžiai.
Dr. Kristina Albert (Christine Albert) su kolegomis Harvardo medicinos mokykloje stebėjo moteris, kurios dalyvavo medicinos seserų sveikatos tyrimo programoje, - net 76 tūkstančiai moterų nuo 1984 metų reguliariai teikė duomenis apie savo gyvenimo būdą ir sveikatą.
Mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė alfa linoleno rūgščiai (ALA) moterų maiste. Norėta nustatyti, ar tarp šios rūgšties ir mažesnės grėsmės mirti nuo staigaus širdies priepuolio esama ryšio, aiškino K. Albert.
"Per 16 metų stebėjimo įsitikinome, kad daugiau suvartojus alfa linoleno rūgšties akivaizdžiai mažėja pavojus mirti nuo infarkto arba vainikinių arterijų užsikimšimo", - tvirtino ji.
Manoma, kad tyrimų dar reikėtų atlikti daugiau, tačiau ir kiti darbai rodo, kad tam tikros riebiosios rūgštys, sutinkamos įvairiuose riebaluose, užtikrina normalią širdies veiklą.
ELTA