Ką daryti, jei vaikas peršalo ir pakilo temperatūra? Patyrę pediatrai nerekomenduoja skubėti duoti vaikams tablečių, ypač visiems suaugusiems gerai žinomo aspirino. Kūdikiams siūlomos žvakutės, o vyresniems – sirupas. Pačių saugiausių preparatų vaikams nuo temperatūros sudėtyje yra paracetamolio (acetominofeno). Kuris nesukelia tokių pašalinių poveikių kaip aspirinas ar analginas.

Be to, kad esate atsakingi už vaisto pasirinkimą, dar turite griežtai laikytis dozavimo nurodymų. Net ir „nekalto“ paracetamolio perdozavimas yra pavojingas vaiko sveikatai, o nepakankama dozė nebus efektyvi.

Mokslininkų grupė iš Harvardo medicinos mokyklos bei Bostono universiteto nustatė, kas aspirino vartojimas yra susijęs su mirtinai pavojingu Rėjo sindromu, kuris sukelia smegenų bei kepenų sutrikimus. Gali sumažėti kraujo krešumas, atsirasti kraujosruvų, prasidėti nesustabdomi vidiniai kraujavimai. Yra užfiksuota nemažai vaikų mirties atvejų, kai nuo aspirino įvykdavo Rėjo sindromas (nuo 1980 m. gruodžio mėn. iki 1997 m. lapkričio 1207 pacientams iki 18 m. nustatytas Rėjo sindromas. Visais atvejais buvo vartotas aspirinas).

Pats Aspirinas (acetilsalicilo rūgštis) ir vaistai, savo sudėtyje turintys šio preparato, nesukelia sindromo, bet žymiai padidina riziką jam išsivystyti žmonėms, turintiems atitinkamą polinkį. Dažniausia šio sindromo išsivystymo pirminė priežastis – įvairios virusinės infekcijos.

Atpažinti patologiją nėra labai lengva. Pirmieji Rėjo sindromo požymiai atsiranda, kai po gripo, vėjaraupių ar kitų virusinių susirgimų vaikas jau lyg ir sveiksta, bet išlenda neaiškūs simptomai: vėmimas, suglebimas ar agresyvus elgesys. Vėliau gali prasidėti traukuliai, haliucinacijos. Ypač sudėtingais atvejais, vaiką gali ištikti koma.


Šaltinis: medafarm.ru