Šiuo metu yra tinkamiausias laikas – skiepytis nuo gripo.
Dėl paukščių gripo grėsmės, taip pat padidėjus gripo pandemijos tikimybei, dėl kurios gali mirti milijonai žmonių visame pasaulyje, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja ir ragina pasiskiepyti kuo daugiau rizikos grupės ir sveikų žmonių.

Gripo virusui būdinga jo antigeninės sudėties kaita, todėl kasmet Pasaulio sveikatos organizacija prognozuoja labiausiai paplitusias viruso padermes ir rekomenduoja gripo vakcinos antigeninę sudėtį. 2005-2006 metų gripo sezonui.

Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos institucijų rekomenduojama vakcinos sudėtis yra:

A/California/7/2004 (H3N2)

A/New Caledonia/20/99 (H1N1)

B/Shanghai/361/2002

Gripas, kaip užkrečiamoji liga, pavojingas dėl keliamų komplikacijų. Skiepijimo nuo gripo pagrindinis tikslas- sumažinti sunkių gripo formų bei lėtinių ligų komplikacijų skaičių, išvengti susirgimų ir sukėlėjo platinimo aplinkiniams.

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais, prieš prasidedant gripo epideminiam laikotarpiui (geriausia – spalio-lapkričio mėnesiais, tačiau galima vėlesniu gripo sezono laikotarpiu).

Vakcinacija nuo gripo ypač rekomenduojama:

- slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninių arba skyrių, globos institucijų pacientams;

- suaugusiems ir vaikams, vyresniems kaip 6 mėn., sergantiems lėtinėmis širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis arba (ir) inkstų ligomis arba (ir) kuriems yra imunodeficitinė būklė;

- vyresniems nei 6 mėn. kūdikiams, vaikams ir paaugliams, nuolat vartojantiems aspiriną;

- moterims, kurios gripo sezono metu bus 3-9 nėštumo mėn.;

- 65 m. ir vyresniems asmenims;

- asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir globos institucijų darbuotojams;

- rizikos grupių asmenų šeimų nariams bei kitiems kontaktiniams asmenims;

- kūdikių iki 6 mėn. tėvams ir kitiems kontaktuojantiems su jais asmenims;

- asmenims dirbantiems darbą, kurio metu susiduriama su dideliu žmonių skaičiumi (mokytojai, pardavėjai, visuomeninio transporto vairuotojai ir kt.).

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro specialistai primena, kad visame pasaulyje rengiamasi gripo pandemijai, todėl prašo propaguoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir gyventojų tarpe skiepijimus nuo gripo, ypač rekomenduojant skiepytis rizikos grupės asmenims.

Šaltinis: Visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie SAM