Arbūze, kuris laikomas kambario temperatūroje, išlieka žymiai daugiau naudingų medžiagų nei tuo atveju, jei jį laikytumėte šaldytuve. Neatšaldytuose arbūzuose išlieka 20 proc. daugiau beta karotino ir likopeno (tai vienas iš 600 pigmentų šeimos karotinoidų).

JAV mokslininkės Penelope Perins-Veazie ir Julie Colling išsiaiškino, kad kambario temperatūroje laikomame arbūze karotinoidų tik daugėja. Skirtumą galima pamatyti net ir plika akimi: 2 savaites kambaryje stovėjusio arbūzo spalva tamsėja, žievė tampa plonesnė. O šaldytuve laikyto arbūzo žievė išlieka tokia pati, kokia buvo nuskynimo metu. Tai rodo, jog kambario temperatūroje arbūzai ir toliau noksta, o šaldytuve šis procesas sustoja.

Tačiau kalba eina tik apie nesupjaustytą arbūzą. Jei jis jau prapjautas, arbūzą reikia laikyti šaldytuve. Jei arbūzą kurį laiką nokinote kambario temperatūroje, prieš pat vartojimą galima jį atšaldyti šaldytuve. Trumpalaikis atšaldymas naudingosioms arbūzo savybėms nekenkia. Atlikus panašius tyrimus su bananais bei persikais paaiškėjo, kad juos taip pat būtina nokinti kambario temperatūroje, kad naudingosios medžiagos išliktų.

Šaltinis: medlinks.ru