Į JAV psichiatrijos žinynus įtraukta nauja liga – „apsipirkinėjimo manija“. Tiesa, šis susirgimas prilyginamas alkoholizmui. Manoma, kad vien tik Amerikoje yra apie 10 mln. žmonių, kuriems apsipirkinėjimas tapo manija. Patologinio „šopingo“, kaip ir alkoholizmo, atveju žmogus jaučia nenumaldomą, stiprų potraukį. Tik ne svaigalams, o pirkiniams. Daugelį tokių žmonių ištinka bankrotas, nes jie nesugeba kontroliuoti savo išlaidų.

Britanijoje šis reiškinys vadinamas kompulsyviuoju apsipirkinėjimu. Tai nervinis sutrikimas, kurį patiria apie 2-8% žmonių. Yra net išrastas priešnuodis – antidepresantas „citalopram“, padedantis atsikratyti prislėgtos nuotaikos ir slopinantis nenumaldomą troškimą apsipirkinėti. Žinoma, jei sąskaitoje puikuojasi milijonai ir turi daug laisvo laiko, pasivaikščiojimai po parduotuves tampa savotišku gyvenimo būdu. Tačiau net ir turtingoms įžymybėms retkarčiais praverstų pavartoti šio priešnuodžio.

Pasak medikų, reikia rimtai susirūpinti, jei namuose lentynos lūžta nuo gausybės nereikalingų daiktų, kurių įsigijote po eilinio apsipirkinėjimo priepuolio...

Apsipirkinėjimas dailiosios lyties atstovėms kartais yra ir savotiška puikios nuotaikos terapija, tačiau jei be to negalite apsieiti nė vienos dienos – tai jau liga!

Šaltinis: kleo.ru