Beveik trys ketvirtadaliai lietuvių visai nesportuoja ir tik kas ketvirtas gyventojas sportuoja savo malonumui bei renkasi aktyvius užsiėmimus gamtoje. Tai rodo didžiausios Baltijos šalyse sporto aprangos bendrovės "Audimas" užsakymu atliktas tyrimas apie Lietuvos gyventojų sportavimo įpročius.
Apklausos duomenimis, 27 proc. šalies gyventojų laisvalaikiu nors kartais bėgioja, važinėja riedučiais, riedlentėmis ar užsiima kitų šakų lauko sportu. Mankštintis treniruoklių salėse ar užsiimti fitnesu linkę apie penktadalį apklaustųjų. Daugiau kaip pusė respondentų laisvalaikiu bent kartais aktyviai laiką leidžia gamtoje, renkasi dviračių ar baidarių žygius, keliones pėsčiomis.

"Sportuojančių žmonių kasmet daugėja - tai atspindi ir "Audimo" sporto aprangos pardavimų augimas. Tyrimas rodo, kad sportavimo įpročiai priklauso ir nuo finansinės padėties, todėl tikėtina, kad kylant gyvenimo lygiui sportuojančiųjų toliau daugės", - komentavo rezultatus "Audimo" pardavimų direktorius Arvydas Povilaitis.

Sportavimo įpročiai priklauso ir nuo gyventojų išsilavinimo - tarp aukštąjį mokslą baigusių žmonių sportuojančių dusyk daugiau nei tarp žemesnio išsilavinimo. Pagal pajamas daugiausia sportuojančių tarp geriausią finansinę padėtį turinčių gyventojų, kurių pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį viršija 450 litų.

Aktyviausiai sportuojantys Lietuvos miestai yra Vilnius ir Panevėžys - čia net apie 40 proc. apklausoje dalyvavusių jų gyventojų teigė užsiimą sportu. Klaipėdą ir Šiaulius pagal sportuojančiųjų skaičių šie miestai aplenkė beveik dvigubai, o Kaune sportuoja apie 30 proc. gyventojų.

Apklausos duomenimis, Lietuvoje individualios sporto šakos populiaresnės nei komandinės.

Bėgimą, plaukimą ir kitas asmenines sporto šakas renkasi 27 proc. respondentų, o krepšinį, futbolą bei kitą komandinį sportą - 19 proc. dalyvavusiųjų apklausoje. Žiemos sportu užsiima mažiau nei 15 procentų respondentų. Komandinių ir žiemos rūšių sportą vyrai kultivuoja dukart dažniau nei moterys.

"Užsitęsusi žiema kol kas riboja sportuojančiųjų lauke gretas, nes sportas šaltuoju periodu reikalauja daugiau užsispyrimo ir lėšų. Tačiau pavasaris neabejotinai pagausins sportuojančiųjų skaičių, nes iš tyrimo rezultatų matome, kad prie jų prisijungs aktyvių užsiėmimų gamtoje entuziastai", - sakė A. Povilaitis.

Apklausą vasario atliko kompanija "TNS Gallup", tyrime dalyvavo 507 Lietuvos gyventojai nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

ELTA