Mokslininkai jau ir anksčiau staigios kūdikių mirties priežastis siejo su kvėpavimo proceso reguliacijos sutrikimais, tačiau tik dabar atrado galimą šios sąsajos paaiškinimą.

Bendradarbiaujantys JAV ir Britanijos mokslininkai išskyrė keletą neuronų tipų, dalyvaujančių normalaus kvėpavimo proceso reguliavime. Jie taip pat nustatė, kad dūstant kvėpavimas padažnėja dėl vieno nedidelio nervinių ląstelių pogrupio suaktyvėjimo, dar vadinamų dubliuojančių ritmo reguliatorių.

Jei normalus kvėpavimas dėl kokios nors priežasties apsunkinamas, dubliuojantys ritmo reguliatoriai greit atstato normalų deguonies kiekį organizmo audiniuose.  Mokslininkai spėja, kad šių ląstelių veiklos sutrikimų atsiranda dėl proteino struktūros genetinių pakitimų. Jei kūdikio kvėpavimas dėl netinkamos gulėjimo pozos, susikaupusių kvėpavimo takuose seilių ar kt. priežasties apsunkinamas, bet organizmas dėl minėtų sutrikimų yra netekęs gebėjimo trūkstant deguonies automatiškai pagreitinti kvėpavimą, širdis nustoja plakti. Šio tyrimo rezultatai publikuojami žurnale „Nature Neuroscience”.

Pati elementariausia priemonė, sauganti nuo staigios kūdikio mirties sustojus kvėpavimui – guldyti mažylį miegoti ant nugarytės  arba ant šono, o ne ant pilvuko.
 
Šaltinis: mednovosti.ru