Neleidžiantys vaikų į ikimokyklinio ugdymo įstaigas tėvai teigė, kad jiems neapsimoka mokėti ir už tas dienas, kurias vaikas praleidžia darželyje, ir už tas, kurias pasilieka namuose.

Klaipėdos mokslininkų atliktas tyrimas "Ikimokyklinio ugdymo pasirinkimo galimybės Lietuvoje" parodė, kad 22 proc. tėvų vaikų leisti į darželius negali dėl pinigų stygiaus, o 17 proc. teigė, kad šalia jų namų tiesiog nėra ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

"Manėme, kad atstumas iki darželio mašinas vairuojantiems tėvams ne toks svarbus, tačiau klydome. Didžioji dauguma respondentų teigė, kad jų pasirinkimą nulėmė ikimokyklinio ugdymo įstaigos vieta", - Eltai sakė Klaipėdos universiteto Socialinės pedagogikos katedros vedėja Ilona Jonutytė.

Vilniaus, Klaipėdos, Marijampolės, Alytaus ir Telšių apskrityse atlikto tyrimo duomenys parodė, kad tėvai patenkinti vaikų darželių įvairove. Net 82 proc. jų aukštai vertino ir pedagogų darbą.

Kiek daugiau nei pusė respondentų teigė, kad jiems mokestis už darželį nekelia problemų, likusieji manė, kad jis galėtų būti mažesnis.

Daugiau uždirbantys ir aukštesnį išsilavinimą turintys tėvai akcentavo ugdymo programų ir pedagogų kvalifikacijos svarbą. Mažiau uždirbantiems buvo svarbiau, kad jų vaikai darželyje būtų globojami, prižiūrimi, pavalgę.

Daktarės I. Jonutytės duomenimis, Lietuvoje veikia 672 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Jas lanko beveik 89,5 tūkst. vaikų, kuriais rūpinasi per 12 tūkst. pedagoginių darbuotojų.

Tyrimą "Ikimokyklinio ugdymo pasirinkimo galimybės Lietuvoje" Klaipėdos universiteto mokslininkų grupė pirmadienį pristatys Švietimo ir mokslo ministerijoje.

ELTA