{mosimage}Kasmet mūsų kalendorių užpildo vis daugiau iš svetimų kraštų atkeliavusių švenčių. O juk mūsų Užgavėnės niekuo joms nenusileidžia! Centrinėse miestų aikštėse susirinkę persirengėliai šoka ir dainuoja, krečia pokštus, garsiai žadina pavasarį, vydami lauk žiemą. Per Užgavėnes prieš pasninką leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai prisivalgyti. O kokios Užgavėnės be blynų? Blynai yra vienas seniausių lietuvių pagonių apeiginių sakralinių valgių, kepamas per žiemos palydas. Šiomis dienomis supermama.lt forume kulinarės supermamos daugiausia dalijosi blynų receptais. Siūlome ir jums išmėginti: 

Blynelių tešla

120 g miltų
1 kiaušinis
150 ml pieno
150 ml vandens
1 šaukštas aliejaus

Miltus persijojame ir padarome duobutę, į kurią įmušame kiaušinį. Maišome ir pilame pusę vandens-pieno mišinio. Kai gerai išmaišome, supilame likusią pusę ir aliejų. Leidžiame tešlai pabrinkti 15-20 min. prieš kepant.
 
Receptas patikrintas, išbandytas ir puikiai pavyksta. Skanu su visais įdarais kokius tik sugalvosite! Pavyzdžiui:

- varškė + cukrus + cinamonas/razinos;
- kepta susmulkinta vištiena + kukurūzai + aštrus pomidorų padažas;
- virta permalta jautiena + kepinti svogūnai;
- krabų lazdelių gabaliukai su ryžiais (arba varške), krevetės, virtas smulkintas kiaušinis;
- susmulkintas fermentinis sūris su majonezu;
- sūdytos lašišos + porą indelių grūdėtos varškės (lašišą labai smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su varške, įberkite krapų)

(Siūlo supermama bea)

Blyneliai su rikota

20 blynų:
660 ml pieno
3 kiaušiniai
300 g miltų
Druska, cukrus

Įdaras:
120 g rikotos
40 g cukraus
cinamono

Į iškeptus blynus dėti rikotą ištrintą su cukrumi ir cinamonu. Į keptuvę, kurioje kepsime blynus (po 3-4) su įdaru, įberti 3 šaukštus cukraus, įdėti 80 gr sviesto ir įpilti 40 ml brendžio. Kepti, kol cukrus ištirps ir blynus gražiai apgaubs karamelė. Taip daryti su kiekviena porcija blynų. Patiekdami blynus šalia jų į lėkštę įpilkite ir šviežių su cukrumi trintų aviečių ar kitų uogų.

(siūlo supermama bea)

Žento blynai

Ta pati lietinių blynų tešla, tik tirštesnė - kaip 40% grietinė.
Įdaras: Dešrelės, lydytas sūris.

Gaminame: Pakabiname šaukštą tešlos ir pilame į keptuvėje įkaitintus riebalus. Uždedame riekelę dešros, ant jos - sūrio ir užpilame šaukštu blynų tešlos. Apkepame abi puses, kad gražiai paruduotų.
Patiekiame su majonezo, pomidorų padažu. Greita ir skanu!

(siūlo supermama pupa)

Manų kruopų blynai

2,5 stiklinės pieno
0,5 stiklinės manų kruopų
3/4 stiklinės miltų
1 kiaušinis
0,5 šaukšto sviesto
2 šaukštai cukraus
druska
aliejus
2 šaukšteliai kepimo miltelių

Iš 1,5 stiklinės pieno ir 0,5 stiklinės manų kruopų išvirkite košę, įdėti sviesto ir atšaldykite.

Kiaušinį suplakite su cukrumi ir druska, supilkite likusį pieną, suberkite miltus, kepimo miltelius ir sudėkite atšaldytą manų košę. Gerai išmaišykite.

Kepkite nedidelius blynelius. Patiekite apibarstytus miltiniu cukrumi ar aplietus uogiene, grietine.

(Siūlo supermama Vikšrelis)

Kopūstų blynai

1 kopūsto galva (nedidelė)
2 morkos
1-2 kiaušiniai
miltų

Kopūstus ir morkas sutrinkite stambia trintuve, apkepkite keptuvėje. Viską sumaišius įmuškite kiaušinių ir dėkite miltų tiek, kad galima būtų formuoti blynus. Kepkite aliejuje ant mažos ugnies.

(Siūlo supermama toja)

Lietiniai su apelsinais

Lietiniams reikės: stiklinės miltų, stiklinės pieno, dviejų kiaušinių, šaukštelio vanilinio cukraus, 2 saukštų aliejaus.

Įdarui prireiks: 2 apelsinų, 3 šaukštų sviesto, 4 šaukštų cukraus pudros.
Užmaišykite lietinių tešlą ir iškepkite juos.

Trintuve nutrinkite viršutinį oranžinį apelsinų žievelės sluoksnį, vaisius nulupkite, išdalinkite skiltelėmis. Žievelę kartu su cukraus pudra ir sviestu 2-3 min pakepkite. Paskui sudėkite apelsino skilteles ir dar truputį pakaitinkite.

Šio įdaro dėkite ant lietinių, sulankstykite “skarelėmis”, sudėkite į karščiui atsparų indą ir 5 min pakepinkite orkaitėje. Galima patiekti su grietinėle.

(siūlo supermama Springlet)

Blynai su vištiena ir riešutais

Tešla:
1 st. miltų.
2 st. riebesnio pieno,
1 kiaušinis,
1 a.š. cukraus

Įdaras:
Kepta vištienos filė,
100 g 35 proc riebumo grietinėlės,
sauja graikiškų riešutų,
vištienos prieskonių.

Išmaišykite tešlą ir kepkite lietinius.
Vištieną įdarui smulkiai supjaustykite, supilkite grietinėlę, įberkite riešutų, prieskonių ir viską gerai išmaišykite.

Padažas:
100 g 35 proc. grietinėlės sumaišykite su 150 g bruknių džemo.

(Siūlo supermama smike)

Gardžių blynų ir smagių pramogų! Linkime kuo greičiau išvyti žiemą iš kiemo:

"Žiema, žiema, bėk iš kiemo!
Jei nebėgsi, išvarysim,
Su botagais išbaidysim!"

Šaltinis: supermama.lt