Vyriausybė pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama užtikrinti 16 metų amžiaus ribą, iki kurios teismo leidimu gali būti sumažintas santuokinis amžius.

     Įstatymo projektas susijęs su Baudžiamojo kodekso 153 straipsnio pakeitimo bei Kodekso papildymo 151(1) straipsniu įstatymo projektu, kuriuo siūloma nustatyti baudžiamąją atsakomybę už neprievartinį lytinį santykiavimą su 16 metų nesulaukusiais asmenimis ir kartu nuo 14 iki 16 metų padidinamas amžius, nuo kurio nepilnamečiai gali duoti sutikimą lytiškai santykiauti.

     Šiuo metu Civilinis kodeksas nustato, kad teismas turi teisę leisti sumažinti santuokinį amžių nuo 18 iki 15 metų. Priimdamas tokį sprendimą teismas turi išklausyti norinčio tuoktis nepilnamečio tėvų, globėjų ar rūpintojų nuomonę ir atsižvelgti į jo psichinę bei psichologinę būklę, turtinę padėtį ir svarbias priežastis, dėl kurių būtina sumažinti santuokinį amžių. Kartu įstatymas numato galimybę nėštumo atveju leisti tuoktis ir jaunesniam nei 15 metų asmeniui. Sudarę santuoką nepilnamečiai įgyja visišką civilinį veiksnumą bei teisę savo vaikų atžvilgiu naudotis tėvų valdžia pilna apimtimi.

     Siūlymas įtvirtinti 16 metų amžiaus ribą, lemia tai, kad asmuo sulaukia visa apimančios brandos tik nuo 16 metų. Šiuo metu leidžiamas santuokinio amžiaus sumažinimas žemiau šios ribos kelia abejonių dėl jo atitikimo santuokos stabilumo, tinkamo vaiko interesų atstovavimo tikslams, visiško civilinio veiksnumo sąlygojamo gebėjimo atsakyti už visas savo veiksmais susikurtas pareigas reikalavimui. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad leistinumas sumažinti santuokinį amžių žemiau 16 metų ribos nesiderina su emancipacijos institutu, kuris numato, kad teismas manydamas, jog yra pakankamas pagrindas leisti nepilnamečiui savarankiškai įgyvendinti visas civilines teises ar vykdyti pareigas, visiškai veiksniu gali pripažinti tik asmenį, kuris yra sulaukęs 16 metų amžiaus. Pažymėtina, kad ir baudžiamieji įstatymai pilnai subrendusiais, suvokiančiais savo veiksmų esmę bei juos valdančiais ir, remiantis tuo, galinčiais atsakyti už visas nusikalstamas veikas pripažįsta asmenis sulaukusius 16 metų.

     Įstatymų pakeitimams ir papildymams dar turi pritarti Seimas. Priėmus siūlomą įstatymo projektą, išliks šiuo metu Civilinio kodekso 3.158 str. 2 d. nuostatos, leidžiančios santuokos nesudariusiems ir vaikų turintiems nepilnamečiams gyventi kartu su savo vaiku ir dalyvauti jį auklėjant bei numatančios globėjo (rūpintojo) tokiems vaikams skyrimą.

Šaltinis: ELTA