{mosimage}Nuo seno nėščias moteris lydi įvairiausios baimės bei prietarai. Eina šimtmečiai, o prietarai vis dar gyvuoja. Neretai jie apkartina nėščiųjų gyvenimą: tai to negalima, tai ano reikėtų atsisakyti... Įdomu, kokia prietarų, susijusių su nėštumu, prigimtis ir reikšmė? Ar galima kai kuriuos mitus pagrįsti moksliškai, įvertinti šiuolaikiškai? Ar verta save riboti įvairiais draudimais, nes “atsarga gėdos nedaro”?

Siūlome nubrėžti aiškią ribą tarp praeities ir realybės bei nuspręsti, kuo tikėti ir kuo – ne.

Prietarai, papročiai, susiję su gimimu.

· Nėščiosioms negalima kirptis plaukų: vaikutis gali gimti per anksti.
Šio prietaro šaknys glūdi gilioje senovėje, kai plaukai žmones iš dalies gelbėjo nuo šalčio. Manyta, kad būtent plaukuose slypi žmogaus gyvybinės jėgos. Apskritai tuomet apie plaukus sklandė daugybė prietarų:  negalima iššukuotų plaukų paleisti pavėjui; kirpti, šukuotis ir plauti plaukus galima tik tam tikromis, griežtai nustatytomis dienomis. Netekti plaukų – reiškė netekti dalies savo gyvybinės energijos, sutrumpinti gyvenimą arba netekti turto.

Dabar:  jokių sąsajų tarp plaukų kirpimo bei priešlaikinio gimdymo nėra.
Asmeninė patirtis: Nėštumo metu 3 kartus kirpau plaukus. Paskutinį kartą kirpykloje lankiausi likus 2 dienoms iki nustatytos gimdymo datos (pagimdžiau 38-ą nėštumo savaitę). Ką aš apie tai manau? Man atrodo, kad ryšys tarp šių dalykų kaip tik atvirkščias. Gimdymas prieš laiką prasideda ne dėl kirpimosi. Moteris, instinktyviai jusdama artėjantį gimdymą, stengiasi maksimaliai pasiruošti mažylio atėjimui, taip pat ir pasirūpinti savo išvaizda. Net pačiai juokinga, bet likus savaitei iki gimdymo, aš ėmiau tarytum “sukti lizdelį”. Kiekvieną sekundę rūpinausi mažylio atėjimo reikalais, o noras patikti sau išaugo iki begalybės! Nesinorėjo gulėti gimdymo namuose ataugusiais kirpčiais. Dar vienas svarbus momentas: iškart po gimdymo kurį laiką ištrūkti iš namų į kirpyklą tikrai bus sudėtinga, nes reikės atsiskirti nuo naujagimio. Bet rinktis jums!

· Nėščiajai negalima žiūrėti į baisius dalykus: gims negražus vaikas.
Manoma, kad yra pagrindo tikėti šiuo prietaru. Tai, ką liaudies išmintis išsaugojo per amžius, dabar įrodyta medicinos. Iš tiesų, dar būdamas motinos įsčiose, vaikutis jautriai reaguoja į garsus, šviesą, motinos emocinę būseną. Todėl geriau dažniau žiūrėti į gražius estetiškus dalykus, patirti teigiamų emocijų. Visa tai atsispindės ne tik būsimo vaiko charakteris, bet ir jo išvaizda. Be to, gražūs dalykai visada yra malonūs ir jums pačiai!

· Reikia kuo ilgiau slėpti nėštumą, jei ne -  jus gali nužiūrėti.
Labai senas tikėjimas. Atsiradęs greičiausiai dėl to, kad senovėje nebuvo atitinkamų medicinos įstaigų. Jei dabar, šiuolaikinės medicinos pasiekimų dėka, pirmojo nėštumo trimestro problemų įmanoma išvengti, tai prieš keletą šimtmečių, bet kokios problemos buvo vertinamos kaip nužiūrėjimo pasekmė.

Dabar: Jei norite ir sugebate slėpti savo nėštumą nuo aplinkinių, be abejo, visai nebūtina visiems apie tai pranešti nuo pat pradžių. Tai labai asmeniškas dalykas ir nesusijęs su prietarais. Priežastys tam gali būti įvairios: sveikatos būklė, šeimyninė padėtis, tam tikra situacija darbe.
 O jei iš tiesų tikite nužiūrėjimais, nujausdamos “blogą akį”, pasimelskite ar ištarkite žodžius, kurie jus apsaugo.

· Nėščioji neturėtų nieko siūti, kirpti, lopyti, nes vaikas gali gimti “su lopu” (apgamu, dėme).
Kalba eina apie aštrius daiktus – peilį, žirkles, adatą. Ir jei nėščioji susižeistų, savaime suprantama, kad ji išsigąstų, o baimę pajustų ir jos kūdikis. 

· Nėščioji neturėtų megzti, pinti, virves vyti. Ant drabužių neturėtų būti mazgų.
Tai susiję su gamtos reiškinių suvokimu senovėje. Manyta, jog mazgas trukdo vaikui išvysti pasaulį – “užriša” kelią į jį. Virvės – asocijuodavosi su virkštele, kuri gali apsisukti apie kūdikį.  Nėščiosios apsisaugodamos dėvėjo rūbus su sagtimis, raudonų siūlų raišteliais (viską, kas nesusiję su mazgais). Gali būti, kad  prietaras atsirado dėl to, kad senovėje buvo naudojamas mazgų raštas, juo naudodavosi žyniai, sakytojai, išmegzdami iš siūlų hieroglifus, ženklus, kurie žymėdavo sąvokas ir žodžius. Mazgas reiškė nepalankų ženklą.

· Nėščiajai negalima valgyti paslapčiom nuo visų: vaikas gims baikštus.
Šis prietaras apsaugo nėščias moteris, nes valgymas paslapčiomis, greitai, paskubomis, dažnai tamsoje – ne tik kad  nenaudingas, bet ir kenkia. Pavyzdžiui, nėščioji gali staiga išsigąsti, jei į valgomąjį netikėtai įeis vyras ir užklups ją “neteisėtai užkandžiaujant”.

· Nėščiai moteriai negalima sėdėti ant slenksčio (peržengti kliūtis: rąstus, šluotas ir t.t.)
Nuo senų senovės slenkstis – yra riba, skirianti namiškius ir svetimus. Už šio prietaro slepiasi  tik rūpestis būsima mamyte, o sėdėjimas ant slenksčio – ne pats geriausias užsiėmimas “nėštukei”, kur dažniausiai pučia skersvėjis.

· Per malką lipsi – sunkiai vaikus gimdysi.
Ir vėl turima galvoje tiesiog atsargumas. O priežasčių prigalvodavo įvairiausių, pvz.: po ja gyvena naminukas – įsižeis… Jei įsigilintumėte, pamatytumėte, jog draudžiama lipti per įvairias kliūtis, žengti dideliais žingsniais - kad nėščia moteris nepargriūtų, nesusižeistų.
{mospagebreak}
Prietarai apie būsimo vaiko lytį

· Jei nėščiosios pilvukas pasidengė plaukeliais, vadinasi gims berniukas.
Plaukuotumas susijęs su padidėjusiu vyriškų hormonų būsimos mamytės organizme kiekiu. Tai labai individualu. Tačiau iš tiesų, daugybė moterų, kurių pilvukai buvo pasidengę “pūkeliu”, pagimdė mergaites.

· Jei nėščiosios pilvukas yra aukštai ir gana platus - gims mergaitė, jei žemai ir atsikišęs į priekį - berniukas.
Aukštai esantis pilvukas gali rodyti tai, kad moteriai tai yra pirmasis nėštumas, arba tai, kad ji yra fiziškai treniruota. Raumenys su kiekvienu nėštumu vis silpnėja ir pilvukas nusileidžia. Jei pilvas atsikiša į priekį, galbūt nėščioji yra gana liekna, kūdikiui siauroka, todėl jam tiesiog nėra kur dėtis. 
 
· Jei kūdikio širdies ritmas greitas – gims mergaitė, jei širdis plaka lėtai – berniukas.
Tyrimai rodo, kad iš tiesų, naujagimių mergaičių širdies ritmas dažnesnis nei berniukų. Tačiau taip yra tik gimdymo metu. O nėštumo metu jų širdies ritmas pagal lytis neišsiskiria.

Linksmiausi prietarai…

· Jei nėščią moterį sausros metu apliesi vandeniu – sulauksi lietaus.
Matyt susieta nėščioji, kaip vaisingumo simbolis ir lietus, lemiantis gerą derlių.

· Susitiksi nėščią moterį – pasiseks, susapnuosi – didžiulė laimė.
Prietaras susijęs su nėščiosios, kaip vaisingumo simbolio, giminės tęsėjos, sąvoka. Anksčiau tikėta: jei nėščioji tris kartus suduos prijuoste karvei, tai šiai geriau seksis veršiuotis.

 O kaip gi tėvelis?

· Tėvą maitindavo persūdyta ir gausiai pipirais pabarstyta koše!!!
Tai senas paprotys. Tuo siekta, kad vyras suprastų, jog žmonai gimdyti buvo “sūru ir aštru”.

 Štai tokie buvo pagrindiniai prietarai bei papročiai. Paanalizavus šimtmečių patirtį matyti, jog šiuolaikinis mokslas labai logiškai gali juos paaiškinti. Nors svarstyklių lėkštelė daugiau sveria mūsų laikų pusėn, vis dėlto sklando dar daug paslaptingų prietarų. Ar gali šiuolaikinė sąmonė visiškai nugalėti amžių baimes? O gal “atsarga gėdos nedaro” ir yra tikroji išmintis, kurios reikėtų paisyti? Kartais iš tiesų verta pasisaugoti, kai laukiesi didžiausios brangenybės pasaulyje ( žiūrėti į baisius dalykus, valgyti paslapčia ir pan.)
 O ką jūs manote apie tai? Gal žinote kitų keistų papročių, prietarų ir pasidalinsite jais su mumis?

Šaltinis: lipstick.ru