Skausmo. Viena didžiausių būsimų mamų baimių, keliaujanti koja kojon su baime netekti dailios figūros, yra skausmas. Kai tik priartėja gimdymo terminas, daugelį nėščiųjų užklumpa didžiulė baimė. Dar praėjusio šimtmečio 20-aisiais metais mokslininkai suprato, jog moters emocinė būsena įtakoja gimdymo skausmų intensyvumą. Kitaip tariant, metodiškas nusiteikimas „Man neskaudės“ labai padeda atsikratyti skausmo baimės. Todėl rekomenduojama lankyti specialius pasiruošimo gimdymui kursus.

Netekti lieknos figūros. Kai išgirstame: „Niekada negimdysiu, nes nenoriu prarast figūros“, - šypsomės ar piktinamės. Tačiau netekti dailių kūno linijų bijo dauguma nėščiųjų. Puolusios į paniką, kai kurios griebiasi dietų, daug sau nebeleidžia. Bet tai nepadeda: pilvukas ir toliau gražiai auga, o nuotaika dėl pilnėjančios figūros prastėja. Neleiskite sau persivalgyti, lepintis saldumynais,  tačiau ir nemarinkite badu būsimo vaikelio. Jūsų racionas privalo būti pilnavertis ir sveikas, laikykitės elementarių sveikos mitybos taisyklių. Taip priaugsite apie 10-12 kg, kurių be vargo atsikratysite jau pirmaisiais mėnesiais po gimdymo, nes didžiąją dalį sudaro vaisiaus bei jo vandenų svoris.

Vienatvės. Ne vieną nėštukę neramina mintis apie vienišumą: kam įdomi moteris su kūdikiu? Vienos bijo atitolti nuo draugių, kurios dar neplanuoja susilaukti vaikų, vienišos mamos bijo daugiau nebesutikti kito partnerio. Pasirodo egzistuoja tokie statistiniai duomenys, jog vyrai į vienišas moteris su vaikais žvelgia net palankiau. Nes neabejoja jų ketinimų rimtumu, o prabudęs „tėvystės instinktas“ dar stipriau susaisto jų tarpusavio santykius.  Žinoma daug atvejų, kai besilaukdamos vienišos moterys sutiko savo gyvenimo meilę ir naujieji partneriai pamilo jų vaikus kaip savus.
 
Jei trūksta bendraminčių, draugių, užsukite į supermama.lt Forumą pasikalbėti su kitomis būsimomis mamomis „Apie nėštumą ir gimdymą“

Prarasti karjeros galimybes. Daugelis nėščiųjų turi laikinai išeiti iš darbo būtent tuomet, kai galėtų sėkmingai kilti karjeros laiptais ir kardinaliai keisti savo gyvenimą. Tačiau gyvename teisinėje visuomenėje, būsima mama yra toks pats žmogus, turintis savo teises ir niekas negali sukliudyti jai tapti mama bei atleisti už tai iš darbo. Svarbiausia, kad pati mama, sulaukusi savo stebukliuko, panorėtų darbuotis toliau. Nes užsižiūrėjus į  saldžiai miegantį mažylį, labai lengva pamiršti visą aplinkinį pasaulį...

Atsakomybės. Artėjant  gimdymui, daugelį nėščiųjų neramina klausimai: „Ar aš pakankamai pasiruošusi? Kaip aš auklėsiu mažylį? O kas bus kai jis susirgs? Ar aš būsiu gera mama? Ir t.t.“ Šios baimės daugeliui taip ir nepavyksta atsikratyti. Nes mama nuolat galvoja apie tai, ar suteikė savo mažyliui viską, ko jis yra vertas. Svarbiausia tokioje situacijoje pajusti ir priimti artimųjų paramą, jūs pasaulyje nesate viena. Draugai, artimieji, tėvai, vaiko tėtis mylės jūsų mažylį ir dalinsis atsakomybe. Kiekvienas naujas jūsų mažylio gyvenimo etapas atneš vis naujų baimių: adaptacija vaikų darželyje, mokykloje, pirmoji meilė, vedybos, anūkai ....  Kaskart teks nugalėti naujas baimes, bet jūs stipri, jūs – mama!

 

Šaltinis: Žurnalas moterims Kleo.ru