Visi žinome, kad egzistuoja kalendorinio ir biologinio amžiaus sąvokos. Kalendorinio amžiaus tikrai nepakeisime. Tačiau biologinį - galime. Tereikia būti sveikiems ir laimingiems. Atrodo paprasta. Tačiau nepaisant didelių medicinos pasiekimų, sergamumas įvairiomis ligomis smarkiai auga. Veikiausiai todėl vis daugiau žmonių atsigręžia į senovinius gydymo metodus.
Visi žinome, kad egzistuoja kalendorinio ir biologinio amžiaus sąvokos. Kalendorinio amžiaus tikrai nepakeisime. Tačiau biologinį - galime. Tereikia būti sveikiems ir laimingiems. Atrodo paprasta. Tačiau nepaisant didelių medicinos pasiekimų, sergamumas įvairiomis ligomis smarkiai auga. Veikiausiai todėl vis daugiau žmonių atsigręžia į senovinius gydymo metodus.







Šeimos gydytoja Renata Misevičienė
VšĮ Antakalnio poliklinika



Gamta – geriausias gydytojas

Rytų medicina visada teikė pirmenybę ne ligų gydymui, o sveikatos išsaugojimui. Jos patirtis siekia 4000-6000 metų. Pagal Rytų medicinos teoriją, gamta – pats geriausias gydytojas. Gamta pati sukūrė pačias tobuliausias apsaugos sistemas. Žmogui tereikia jomis pasinaudoti. Juk augaluose galima rasti galybę junginių, kurie turi įtakos žmogaus fiziologinėms funkcijoms, gali padėti greitai atgauti prarastas jėgas ir sustiprinti imunitetą, leidžia papildyti įprastinį gydymą ir reabilitacijos procesą natūraliomis priemonėmis. Vienas jų – resveratrolis.

Resveratrolis įdomus tuo, kad tai medžiaga, kurią gamina pats augalas, kai jį veikia stresinės aplinkos sąlygos: šaltis, karštis, grybelinė, virusinė ir bakterinė infekcijos, ultravioletiniai ar radioaktyvieji spinduliai. Gamindamas resveratrolį, augalas tarsi kovoja su jį puolančiais kenkėjais ir ligomis.

Rytų liaudies medicinos žinios ir patirtis kaupėsi amžiais, ir apie išskirtines japoninės rūgties savybes šios medicinos atstovai žinojo jau prieš tūkstantmečius. Iš Himalajaus kalnuose augančios japoninės rūgties ekstrahuojamas resveratrolis vartojamas organizmo atstatymui, imuniteto stiprinimui, apsaugai nuo žalingo aplinkos poveikio, bakterinių, virusinių, odos, širdies ir kraujagyslių, plaučių ir kitų ligų profilaktikai, cholesteroliui mažinti, menstruaciniams ir sąnarių skausmams malšinti ir netgi kai kurių vėžinių ligų profilaktikai.

Apie resveratrolį kalbama ir kaip apie medžiagą, kuri stabdo natūralius organizmo senėjimo procesus. Tačiau tai nereiškia, kad šios medžiagos reikia tik vyresnio amžiaus žmonėms. Priešingai, pradėti rūpintis savo organizmu reikėtų, kol dar esi jaunas, t.y. organizmui subrendus - nuo 25–30 metų.

Kaip veikia resveratrolis?

Ko gero daugelis iš mūsų girdėjo apie laisvuosius radikalus. Kas gi jie tokie? Tai toksinai arba nestabilios molekulės, kurios pažeidžia ląsteles ir DNR. Laisvieji radikalai susidaro organizme net normalių apykaitos procesų metu, tačiau daugiausia jų atsiranda dėl pervargimo, nevisavertės mitybos, rūkymo, streso, aktyviai sportuojant, ilgai pabuvus saulėje, infekcinių susirgimų, įkvėpus nuodingų cheminių medžiagų ir t.t. Tūkstančiai mokslinių darbų liudija tai, kad daugumos ligų, net tokių sunkių kaip vėžys, širdies-kraujagyslių ligos, Alzhaimerio liga ir kt. priežastimi yra laisvieji radikalai. Laisvieji radikalai greitina ir senėjimo procesus.

Sumažinti laisvųjų radikalų poveikį galime vartodami daugiau antioksidantų. Antioksidantai neutralizuoja neigiamą laisvųjų radikalų poveikį, padeda juos sujungti ir šie pasišalina iš organizmo, nespėję jam pakenkti.

Resveratrolis – itin galingas antioksidantas. Jis 4–5 kartus stipresnis nei beta karotinas, 50 kartų – nei vitaminas E, 20 kartų – nei vitaminas C.

Energija ir gyvybingumas kiekvienai Jūsų kūno ląstelei

Resveratrolis išgaunamas iš japoninės plačialapės rūgties. Procese naudojamos šiuolaikinės biotechnologijos be nuodingų cheminių medžiagų. Taip pat resveratrolis išgaunamas iš vynuogių sėklų ekstrakto, kurio sudėtyje yra ne tik resveratrolio, bet ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, flavonoidų, kitų antioksidantų (vitamino E, polifenolių), alfa linoleno rūgšties, kuri žinoma kaip omega-3 riebalų rūgštis. Šių polinesočiųjų riebalų rūgščių organizmas pats negali pasigaminti, todėl jos vadinamos nepakeičiamomis arba būtinomis, ir mes jų privalome gauti su maistu. Tyrimais įrodyta, kad šios rūgštys gali skatinti audinių atsinaujinimo procesus, stiprinti imunitetą, didinti kraujagyslių elsaugą, apsaugoti jas nuo aterosklerozės procesų, mažinti blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Unikalios resveratrolio savybės
Atlikus daugiau nei 2000 tyrimų su resveratroliu, buvo aprašytos unikalios jo savybės, kurios gali daryti įtaką ir žmogaus organizmui . Resveratrolis gali padėti:
• atstatyti organizmą;
• stiprinti imunitetą;
• stiprinti ląstelių apsaugines funkcijas;
• pašalinti laisvuosius radikalus;
• padėti kovojant su bakterinėmis, virusinėmis ir grybelinėmis ligomis;
• slopinti uždegimą ir mažinti alergiją;
• palaikyti odos glotnumą ir elastingumą, skatinti kolageno skaidulų augimą, atitolinti natūralaus senėjimo procesus;
• didinti atsparumą stresui, gerinti atmintį;
• gerinti regėjimą;
• normalizuoti riebalų koncentraciją kraujyje;
• mažinti cukraus kiekį kraujyje;
• palaikyti trombocitų fiziologines funkcijas ir taip mažinti kraujo klampumą, palaikyti kraujagyslių sienelių elastingumą;
• lėtinti vėžinių ląstelių augimą ir skatinti sveikų ląstelių atsinaujinimą.

Žmogus – gamtos dalis ir pati gamta jam sukūrė natūralias, pačias tobuliausias apsaugos sistemas.