Į klausimus apie lazerinę regėjimo korekciją paprašėme atsakyti akių klinikos „Novoye zreniye” Vilniuje direktorių Olegą Kovriguine:
Gyvenimas labai sparčiai keičiasi ir tiesiog nepastebėjome, kaip jis netikėtai persikėlė į virtualią erdvę, kur daug pramogų, bendravimo su draugais, apsipirkimo galimybių, ir, žinoma, darbui naudingos informacijos. Mes prie to greitai įpratome, bet mūsų organizmams žymiai sunkiau prisitaikyti.
Į klausimus apie lazerinę regėjimo korekciją paprašėme atsakyti akių klinikos „Novoye zreniye” Vilniuje direktorių Olegą Kovriguine:
Gyvenimas labai sparčiai keičiasi ir tiesiog nepastebėjome, kaip jis netikėtai persikėlė į virtualią erdvę, kur daug pramogų, bendravimo su draugais, apsipirkimo galimybių, ir, žinoma, darbui naudingos informacijos. Mes prie to greitai įpratome, bet mūsų organizmams žymiai sunkiau prisitaikyti.

Žmogaus akis nuo gimimo turi genetiškai užprogramuotą konkretų ir griežtai individualų dydį. Bet šio organo formavimuisi įtaką daro ir mūsų kasdienis gyvenimas, kurio neatsiejama dalimi dabar yra kompiuteris, televizorius, knygos.
Vaikai ima aktyviai skaityti ir toks didelis krūvis akims galiausiai lemia trumparegystės atsiradimą, kadangi dar augančios vaikų akys nėra prisitaikę prie tokio krūvio. Akies obuolio dydis pakinta (nukrypsta nuo normos), nes akys taip bando prisitaikyti prie pakitusių sąlygų. Taigi vaikas ima gerai matyti tik arti esančius daiktus.

Kodėl vystosi trumparegystė? Nėra vieno konkretaus atsakymo į šį klausimą. Remiantis populiariomis teorijomis, teigiama, kad ji nulemta genetiškai. Kai kuriuose moksliniuose darbuose pakankamai įtikinamai įrodinėjama išaugusio krūvio mūsų akims įtaka regėjimo pablogėjimui. Juo labiau, kad šiais laikais tas krūvis peržengė visas įmanomas ribas.

Trumparegystė laikoma progresuojanti, jeigu per metus regėjimo aštrumas pablogėja viena dioptrija. Jeigu taip nutiko ir Jums, nepanikuokite.

Ką apie trumparegystę turėtų žinoti moterys ir kaip jos atsikratyti?

Paprastai trumparegystės progresavimas sustoja, žmogui sulaukus 18-os metų amžiaus. Trumparegystės atveju, akis yra užaugusi žymiai didesnė negu gamtos duota normali jos būklė, naudojant tuos pačius gamtos organizmui duotus išteklius. Vadinasi, ir tinklainė (užpakalinė akies sfera), kuri leidžia mums matyti, tokiu atveju nukenčia. Ji gali įtrūkti arba net atšokti, o tai dažnai baigiasi kraujo išsiliejimu akyje ar kitomis rimtomis pasekmėmis. Laiku pastebėtą tinklainės problemą galima išspręsti lazeriniu gydymu (bet tai nėra lazerinė regėjimo korekcija). Šiuo atveju atliekama švelni procedūra specialiu lazeriu.

Dažnai kyla įvairiausių klausimų apie lazerinę regėjimo korekciją. Ji praktikuojama jau daugiau kaip trisdešimt metų, ši procedūra atlikta šimtams milijonų žmonių visame pasaulyje. Galima tik dar kartą pakartoti tai, ką rekomenduoja visi medicinos vadovėliai. Lazerinė regėjimo korekcija gai būti atlikta moterims, vyresnėms kaip aštuoniolikos metų amžiaus ir kurių trumparegystės progresavimas yra sustojęs. Jeigu Jūs norite nedelsdami atlikti lazerinę regėjimo korekciją, vos Jums sukako aštuoniolika metų, aš rekomenduoju atlikti apžiūrą Jūsų pasirinktame oftalmologijos centre, paskui po šešių mėnesių tyrimus pakartoti, kad įsitikintumėte, jog trumparegystė neprogresuoja. O tada jau galima drąsiai atsisveikinti su nusibodusiais akiniais.

Nerekomenduojama ryžtis lazerinei regėjimo korekcijai nėštumo ir maitinimo krūtimi laikotarpiu, nes tuo metu moters organizme vyksta galingi atkuriamieji procesai, dėl kurių dalis pašalintų dioptrijų gali sugrįžti.Tokiu atveju prireiktų papildomos korekcijos procedūros.

Ar pavojingas kontaktinių lęšių nešiojimas?
Aš esu prieš kontaktinių lęšių nešiojimą. Akys pagrindines maistines medžiagas gauna iš oro. Kontaktinių lęšių nešiojimas trukdo akiai normaliai maitintis ir neleidžia jai gauti pakankamai drėgmės. Dėl to gali atsirasti ragenos erozija, kraujagyslių įaugimas, įvairios infekcijos. Matymui koreguoti aš rekomenduoju akinius arba lazerinę regėjimo korekciją.

Koks lazeris geriausias lazerinei regėjimo korekcijai atlikti?
Klinikų tinkle „Novoye zreinye” šiuo metu dirbama su vokiškais lazeriais, tai Allegretto Alkon, Mel-80 Carl Zeiss. Visų lazerių veikimas pagrįstas vienu fiziniu principu ir veikia tuo pačiu bangos ilgiu. Bet kuris šiuolaikinis lazeris, atsidūręs patikimose rankose, gali sukurti puikų rezultatą.

Jeigu pasirinksite mūsų kliniką, norėdami atsikratyti akinių ar kontaktinių lęšių, drįsiu Jus patikinti, kad mes suteiksime Jums puikią regėjimo kokybę. Remdamiesi 200 000 atliktų lazerinės regėjimo korekcijos procedūrų patirtimi sukūrėme unikalią lazerinės regėjimo korekcijos technologiją IQ LASIK. Tai apibendrintos sukauptos žinios, leidžiančios dar tiksliau ir greičiau atlikti lazerinės regėjimo korekcijos procedūrą. Lazerinė regėjimo korekcija šiuo metodu atliekama tik pas mus.

Daugiau informacijos rasite www.eyes.lt
www.eyestravel.eu

Akių klinika „Novoye zreniye”
Savičiaus g. 3A, Vilnius
Tel. (8 5) 264 4444, 219 4334