Galvos utėlių gali atsirasti pas kiekvieną, nors jos dažniau pasitaiko tarp vaikų. Galvos utėlės plinta esant galvų kontaktui arba dalinantis daiktais (šaliku, kepure, šukomis, dviratininko šalmu ir pan.). Maži vaikai linkę artimiau kontaktuoti. Todėl vaikų darželis ir mokykla yra tipiško lengvo utėlių plitimo vietos. Daugelyje mokyklų periodiškai atsiranda keletas vaikų, turinčių aktyvių galvos utėlių. Galvos utėlių gali atsirasti pas kiekvieną, nors jos dažniau pasitaiko tarp vaikų. Galvos utėlės plinta esant galvų kontaktui arba dalinantis daiktais (šaliku, kepure, šukomis, dviratininko šalmu ir pan.). Maži vaikai linkę artimiau kontaktuoti. Todėl vaikų darželis ir mokykla yra tipiško lengvo utėlių plitimo vietos. Daugelyje mokyklų periodiškai atsiranda keletas vaikų, turinčių aktyvių galvos utėlių.

Ką daryti, jei gavote pranešimą iš mokyklos vadovybės, kad reikia pasitikrinti dėl utelių?

• Paaiškinkite vaikui problemą nedramatizuodami. Kadangi jos atsiranda ne tik dėl higienos nesilaikymo, nereikėtų to gėdytis.
• Patikrinkite vaiko plaukus. Rekomenduojama tai daryti šukuojant sausus plaukus specialiomis šukomis.
• Jei aptikote utėlių, pradėkite gydymą jau tą pačią dieną.
• Būtinai praneškite klasės mokytojui, kad aptikote vaiko galvoje utėlių ir šiuo metu gydotės.
• Išplaukite asmeninius vaiko daiktus (kepures, šalikus, pliušinius žaislus). Taip pat rekomenduojama pasitikrinti ir kitiems šeimos nariams bei nedelsiant gydytis, jei aptinkamos utėlės.

Faktai apie utėles:

• Utėlėmis yra užsikrečiama ir jos yra perduodamos iš gavos į kitą galvą per tiesioginį kontaktą. Galvos utėlės nešokinėja.
• Vaikai dažniau užsikrečia utėlėmis nei suaugusieji, kadangi jie dažnai artimai kontaktuoja su kitais vaikais žaisdami.
• Utėlės gerai jaučiasi bet kokio tipo plaukuose nepaisant etninės, socialinės kilmės ar amžiaus. Užsikrėtimas utėlėmis neturi nieko bendro su higiena – dėl to nereikia gėdytis.
• Nors utėlės ir nėra pavojingos, tačiau būtina jas naikinti kaip įmanoma greičiau, kadangi jos kanda ir tai sukelia niežulį.
• Utelės galvoje pačios savaime nedingsta. Dezinfekcija ir gydymas yra vienintelis sprendimas naikinat utėles.

Efektyvus kovotojas – „Paranit“ purškalas

„Paranit“ purškalo sudėtyje nėra insekticidų. Į unikalią „Paranit“ formulę įeina mineraliniai aliejai ir dimetikonas. „Paranit“ veikia mechaniškai ir patenka į utėlių kvėpavimo sistemą. Jos miršta uždusdamos arba dėl dehidratacijos. „Paranit“ purškalas – veiksmingas visuomet. Dėl jo veikimo metodo utėlės negali tapti atsparios „Paranit“. Jis paprasčiausiai visada suveika. Be to, „Paranit“ sudėtyje yra ir kvapiųjų kanangų aliejaus. Šis aliejus sumažina dėl kasymosi atsiradusį dirginimą.

„Paranit“ purškalą lengva naudoti. Su purkštuvu jūs galite paskirtyti dozę ir papurkšti būtent ten, kur reikia. „Paranit“ suveikia per 15 minučių.
Kaip užtikrinti sėkmingą gydymą?

„Paranit“ purškalą lengva naudoti ir jis yra labai efektyvus. Prieš jį naudojant, patartina atsiminti šiuos dalykus:
• Patikrinkite visą šeimą. Nėra prasmės gydyti vieną parazitais užskrėtusi šeimos narį, jeigu neketinate daryti to paties su kitais (parazitais užskrėtusiais) nariais. Visi vėl užsikrės utėlėmis per labai trumpą laiką.
• Gydykite dviem etapais. Jeigu pasinaudojote purškalu šiandien, pakortokite procedūrą po 9 ar 10 dienų. Nei daugiau, nei mažiau. Šis laiko tarpas susijęs su utėlių gyvenimo ciklu.

Kuo jis skiriasi nuo insekticidų?

Lyginant su insekticidais, „Paranit“ purškalas veikia mechaniškai. Utėlės negali išsiugdyti atsparumo „Paranit“ purškalui, nes jo poveikis ne cheminis.

Kiek žmonių galima gydyti vienu „Paranit“ purškalo buteliuku?

Vieno „Paranit“ buteliuko užtenka iki 8 panaudojimų. Kadangi vienam žmogui jį reikia panaudoti 2 kartus, reiškia, kad juo galima gydyti iki 4 asmenų, priklausomai nuo jų plaukų storio ir ilgio. Kaip nurodyta, „Paranit“ galima naudoti 6–8 kartus, jeigu plaukai yra trumpi (iki ausų), 4–6 kartus vidutinio ilgio plaukams (ne ilgesniems nei iki pečių) ir 2–4 kartus ilgiems plaukams (ilgesniems nei iki pečių). Įsitikinkite, kad produktas tolygiai pasiskirstė per visą plaukų ilgį.