Daugelis mamyčių pirmaisiais mėnesiais po kūdikio gimimo jaudinasi, kad vaikas dažnai atpila pieną. Ar tai normalu ir ką reikia daryti, norint padėti vaikui?
Konsultuoja Latvijos klinikinės universitetinės vaikų ligoninės gastroenterologė Inita Kaže. Daugelis mamyčių pirmaisiais mėnesiais po kūdikio gimimo jaudinasi, kad vaikas dažnai atpila pieną. Ar tai normalu ir ką reikia daryti, norint padėti vaikui?
Konsultuoja Latvijos klinikinės universitetinės vaikų ligoninės gastroenterologė Inita Kaže.

Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais motinos pienas arba pieno mišinys, kūdikiui atsirūgus, gali atsipilti į burnos ertmę. Tai vadinama atpylimu. Jeigu kūdikio apetitas geras ir svoris auga, nėra priežasties jaudintis, nes pirmą pusmetį atpylimas yra normalus fiziologinis reiškinys. Dažnesnis atsirūgimas valgant ir pavalgius, fizinio aktyvumo ribojimas iškart po maitinimo gali sumažinti atpylimo dažnumą ir gausumą. Dažniausia kūdikiai maistą atpila pirmuosius keturis–šešis gyvenimo mėnesius. Kūdikiui augant, atpylimas retėja ir nuo 6 mėnesių, pradėjus papildomai primaitinti, dažniausiai pranyksta.

Kaip padėti vaikui?

• Maitindami stenkitės sukurti ramią aplinką. Patalpa turi būti tyli, apšvietimas neryškus. Gali skambėti rami muzika.
• Bandykite maitinti kūdikį, kai jis mieguistas. Pažadinkite jį dažniau, maitinkite mažesnėmis porcijomis, kad vaiko skrandžiui būtų lengviau suvirškinti maistą. Rekomenduojama, kad naktį kūdikis būtų arčiau tėvų.
• Maitinimo pertraukos turi būti ne ilgesnės kaip dvi–trys valandos.
• Maitindami ir pamaitinę laikykite kūdikį vertikaliai ir padėkite jam atsirūgti kiekvieną kartą, kai jis suvalgo 30–60 mililitrų pieno. Po valgio rekomenduojama kūdikį pusvalandį palaikyti vertikalioje padėtyje, priglaudus į krūtinę ar petį, tačiau nereikėtų jo sodinti į kėdutę. Galima kūdikį paguldyti kiek aukščiau, pakėlus lovelės galvugalį 45 laipsnių kampu. Atkreipkite dėmesį, ar niekas nespaudžia mažylio pilvuko.
• Nemaitinkite vaiko per daug: leiskite nevalgyti, kai tik jis praranda norą.
• Dažniau pamyluokite mažylį, kad jo oda susiliestų su motinos oda. Reguliariai maudykite vaiką šiltame vandenyje.
• Jei kūdikis dažnai atpila valgį, nereikia iškart nutraukti žindymo ir pradėti maitinti pieno mišiniu. Motinos pienas yra geriausias maistas kūdikiui, nes jis mažiau dirgina stemplę ir yra lengviau suvirškinamas, todėl ir atpylimo rizika yra mažesnė.
• Jei įtariate maisto netoleravimą, bandykite nustatyti maisto produktus, kurie gali būti atpylimo priežastis. Viena dažniausių priežasčių yra alergija karvės pienui. Norėdama nustatyti alergijos priežastį, motina turi rašyti mitybos dienoraštį ir konsultuotis su šeimos gydytoju ar pediatru.
• Jei vaikas nemaitinamas motinos pienu ir įtariama, kad atpylimo priežastis yra pieno mišinys, nereikia pačioms eksperimentuoti ir bandyti maitinti skirtingais pieno mišiniais. Šiuo atveju konsultuokitės su vaiko gydytoju arba slaugytoja.
• Sutirštintas pieno mišinys arba nutrauktas motinos pienas gali padėti sumažinti atpylimo dažnumą. Jei norite keisti vaiko iki 3 mėnesių amžiaus mitybą, būtinai pasikonsultuokitės su šeimos gydytoju ar pediatru.
• Maitinant kūdikį sutirštintu pieno mišiniu iš buteliuko, čiulptukas turi būti su didesne skyle, tačiau ne per didele, nes taip maistas per greitai ištekėtų ir užspringimo rizika būtų didesnė.
• Vaikams, reguliariai atpilantiems maistą, galite duoti specialų antirefliuksinį mišinį (mišinys pažymėtas raidėmis AR). Prieš tai būtinai konsultuokitės su gydytoju.

Kada būtina kreiptis į gydytoją?

Jei mažylis atpila pieną po kiekvieno maitinimo, atsisako valgyti, neauga jo svoris, vaikas užspringsta atpildamas, stipriai vemia arba vemia fontanais, dažnai kosti, dažnai verkia, išlenkia nugarą ir kaklą (lyg jam skaudėtų), tai gali liudyti apie gastroezofaginio refliukso ligą, kai stemplės raukas arba apatinis sutraukiamasis raumuo pakankamai nesusitraukia ir dalis skrandžio turinio, kuris turi pereiti į žarnyną, patenka atgal į stemplę ir ją dirgina. Jei mažylio išmatos yra su kraujo priemaišomis, jį stipriai pykina, jis dažnai vemia ir vemia su krauju, ilgai verkia, nenori valgyti, pasikeičia jo elgesys, būtinai kreipkitės į gydytoją! Atpylimas gali būti įvairių ūmių ligų požymis. Dažnas atpylimas būdingas vaikams, turintiems neurologinių sutrikimų, širdies patologiją.

Jei reikia patarimų ar norite gauti atsakymų į klausimus, susijusius su vaiko mityba ir vystymusi, skambinkite nemokamu Mamos telefonu 880006262 arba rašykite klausimus į internetinę svetainę www.milupa.lt ir www.facebook.com/mamostelefonas.