Pasaulinė finansų ir ekonomikos krizė ne tik apkarpo šeimos pajamas, bet ir patikrina, ar poros santykiai vis dar tvirti. Sunkmetis arba užgrūdina ir sustiprina, arba pašlijusius santykius sugriauna galutinai. Šiandieninė situacija – tikras jausmų išbandymas.
Nėra pinigų – neliko ir meilės?
Šeimai, kurioje iki šiol abu partneriai savo uždarbio dalį skirdavo bendroms šeimos reikmėms, o likutį išleisdavo savo poreikiams,  sunkmetis gali būti pražūtingas, jei vienas partnerių neteko darbo, ar kitas dabar privalo jį išlaikyti?

 

Tai priklauso nuo susiklosčiusių santykių:  ar partneriai myli ir puoselėja vienas kitam šiltus jausmus, ar jų sąjunga sudaryta dėl kitokių priežasčių.
Kai kišenėse švilpauja vėjai, išlaikyti tvirtus santykius – itin sudėtinga ir pati svarbiausia užduotis. Jei sugebėsite atsisakyti anksčiau įprastų komforto ir gėrybių, priimsite dabartinę situaciją kaip duotybę ir suprasite, kad visa tai praeis ir baigsis, tereikia išgyventi, o vėliau viskas bus kaip buvę arba dar geriau, -  partnerystė tik sutvirtės.


Pirmasis išbandymų etapas – bedarbystė (visai nesvarbu, kuris iš partnerių neteko darbo, o gal ir abu), kai reikia sugalvoti, kaip reikės aprūpinti šeimą. Kad ir kokie stiprūs poros jausmai, užgriuvusios finansinės ir buities problemos gali juos paveikti. Todėl labai svarbu nuo pat pradžių neleisti sunkumams užgožti jausmus. Krizė pati pasufleravo, kad ne pinigai svarbiausi gyvenime. Šiuo laikotarpiu geriau mažiau gedėti pramogų ir prabangos - daugiau dėmesio skirti vienas kitam.


Labai dažnai dėl sunkmečiu pašlijusių santykių kalta vyriška psichologija, o tiksliau - vyriškas instinktas aprūpinti šeimą. Tai leidžia jam pasitikėti savimi, o nieko neuždirbdamas jis pasijunta niekam tikęs.  Silpnuosius nedarbas žlugdo  ir verčia griebtis taurelės. Partneriui reikia visapusiško palaikymo, nuolatinio priminimo, kad bedarbystė – laikinas etapas.

Joks tikras vyras nenori būti dykaduonis, tad jei tapote šeimos maitintoja - gudraukite. Paprašykite vyro daugiau padirbėti namuose, sutaisyti ir paremontuoti tai, kam anksčiau jis neturėdavo laiko...
Reikia vengti barnių ir į sunkmetį pažvelgti filosofiškai. Išbandymai mums siunčiami tam, kad pagaliau įvertintumėme amžinąsias vertybes, brangintume vienas kitą. Šiuo sudėtingu laikotarpiu moters kantrybė ir išmintis gali padaryti labai daug.


Žinoma, jei šeimoje auga vaikų, bus dar sudėtingiau. Netekus darbo, tinkamai aprūpinti mažylius – (ne)įmanoma misija. O jei dar vaikai suserga... Nuo šiol teks apsieiti be žaidimų klubų, kino, saldumynų ir t.t.

Materialinių gėrybių trūkumą kompensuokite moralinėmis ir dvasinėmis. Sunkmetis primena, kad pinigai – tik popierėliai, už kuriuos meilės ir laimės nenusipirksit. Vertinkite savo partnerio palaikymą, rūpestį ir supratimą. Užimtumas ir siekis uždirbti vis daugiau atimdavo daug jūsų laiko ir jėgų, o dabar gyvenimas pateikė progą viską sustatyti į vietas, reikia tik tuo pasinaudoti. Žinoma, jei sėdėsite rankas susidėję ir keiksite krizę, geriau nepasidarys. Jums reikia „antikrizinės terapijos“.


Šeima prieš krizę

Pamirškite restoranus ir kavines, nes tai – prabanga, o ne būtinybė. Kartu namuose valganti taupi šeima maitinasi skaniau, sveikiau, naudingiau, o kad būtų romantiškiau – užsidekite žvakių.
Kino premjeras irgi kuriam laikui galima pamiršti. Filmų galima parsisiųsti internetu.
Krizė – netinkamas metas naujiems pirkiniams. Padarykite reviziją seno garderobo lentynose, ten būtinai atsiras vos pora kartų dėvėtų ir seniai pamirštų drabužių.
Automobilį parduokite, arba pastatykite į garažą iki geresnių laikų. Daugiau vaikščiokite pėsčiomis ir naudokitės viešuoju transportu. Komforto mažiau, bet žymiai pigiau.
Keista, bet būtent krizės laikotarpiu žmonės pradeda maitintis sveikiau. Prisimenami paprasti tradiciniai lietuvių virtuvės patiekalai, naudingi ir daug vitaminų turintys produktai.


Psichologo komentaras:

Krizė priverčia partnerius pervertinti savo santykius iš naujo, peržiūrėti savo atsakomybę, prioritetus, vertybes ir vaidmenų pasiskirstymą. Kuo vyras ir moteris lankstesni, tuo lengviau jie paskirsto vaidmenis, funkcijas ir pareigas iš naujo, tuo didesnė tikimybė, kad jų meilė sustiprės ir išliks. Krizė šeimos santykius ištinka tada, kai partneriai neatsižvelgdami į susidariusią situaciją ir toliau atlieka tas pačias funkcijas bei vaidmenis. Jei šeima bus lanksti, netekęs darbo vyras greit ir be didelių sunkumų imsis kitokių šeimyninių pareigų: nuves ir pasiims vaikus iš ugdymo įstaigų, padės paruošti pamokas, nupirks produktų, pagamins vakarienę ir t.t. Kartais, vietoje to, kad prisitaikytų prie pasikeitusios situacijos, šeima iš visų jėgų stengiasi išlaikyti ankstesnį gyvenimo būdą, arba bent sudaryti įspūdį, kad niekas nepasikeitė. Jie konfliktuoja ir kaltina vienas kitą dėl nepateisintų lūkesčių. Natūralu, kad šeimai reikia pasirinkti:  arba peržiūrėti savo prioritetus ir atrasti naujų, arba laikytis įsikibus praeities ir rautis plaukus dėl to, ko realizuoti nebeturi galimybių...