Garsiai pagalvojusi, kaip nori silkutės ar konservuotų agurkėlių, tuojau sulauki įtarių aplinkinių žvilgsnių bei klausimų: „Tai sakai norisi kažko sūraus, ar seniai?“ Ir tuojau skuba skelbti diagnozę - "tu laukiesi!" Ak, jei tik tai būtų taip paprasta diagnozuoti, tuomet vietoje ginekologo apžiūros, tyrimų ir testų, pakaktų riebios silkės ir stiklainio agurkų... Iš tiesų keisti potraukiai ir pasikeitęs skonis ne visada yra nėštumo požymis. Daugybė būsimų mamų besilaukdamos nejaučia jokio noro valgyti sūriai. Net ir dingusios menstruacijos 100 procentų neįrodo, kad pastojote. Tad kurie požymiai ir simptomai patvirtina, kad moteris laukiasi vaikelio?

 



Pagal tikslumą, visus nėštumo požymius galima būtų suskirstyti į tris nedideles grupeles.

I. Abejotini požymiai

Šiai požymių kategorijai priskiriami tokie simptomai, kurie leidžia numanyti, spėti, jog moteris gali būti nėščia. Kai kurioms jų šie požymiai labai ryškiai pasireiškia nuo pat pirmųjų nėštumo savaičių, kitoms jie per visą nėštumo laikotarpį visiškai nepasireiškia. Tai yra:

Pykinimas. Dažniausiai pasireiškia anksti ryte ir tęsiasi keletą valandų. Kartais moterį supykina vos tik atsikėlus iš lovos, o kartais tik pavalgius pusryčius. Būna atvejų, kad pykinimas ir vėmimas toks stiprus, jog moteriai prireikia medikų pagalbos, sutrinka skrandžio bei žarnyno veikla.

Pasikeitę skonio ir uoslės pojūčiai. Kartais taip nutinka, kad iki pastojimo nemėgusi vienokio ar kitokio produkto, moteris šiuo periodu jį ypač pamėgsta. Kartais iki nėštumo visiškai neerzindavę kvapai, dabar išsiskleidžia visa naujų nemalonių pojūčių gama. Kiekviena nėščioji gali justi labai savitus visoms kitoms nėščiosioms nebūdingus pojūčius.

Nuotaikų kaita. Būsima mama tampa labai jautri aplinkinių žodžiams ir poelgiams, reaguoja į situacijas visiškai skirtingai, nei iki nėštumo. Jei anksčiau ji net nepastebėdavo kaimynystėje žaidžiančių vaikučių, dabar galėtų valandų valandas žiūrėti, kaip jie dūksta. Ji gali staiga pravirkti, žiūrėdama 261-ąją „muilo operos“ seriją, nors iki tol niekada nesidomėjo telenovelių herojų meilės kančiomis.

Ir tai dar ne visi numanomi, bet abejoti nėštumo požymiai. Keliaukime toliau.


II. Įtikimi nėštumo požymiai

Tokie simptomai labiau tikėtini, nei numanomi. Bet požymių gali pasireikšti ir nepastojus.

Dingusios menstruacijos. Suaugusios moters amžiuje (18-45 m.) dingusios menstruacijos leidžia daryti prielaidą, jog moteris nėščia. Ir jei anksčiau būdavusios reguliarios menstruacijos „užtruko“ jau 10 ar daugiau dienų, tai gana apytikris nėštumo požymis.

Padidėjusi krūtinė. Nėštumo metu maksimaliai keičiasi pieno liaukų funkcija, jos pilnai išsivysto. Dažniausiai pokyčiai pasireiškia 8-12 nėštumo savaitę. Krūtinė padidėja, tampa jautresnė, ryškėja aplink spenelį esantis pigmentuotos odos laukelis.

Padažnėjęs šlapinimasis. Daniausiai ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu padažnėjęs šlapinimasis susijęs su gimdos augimu. Padidėjusi gimda ima spausti šlapimo pūslę. Vėliau gimdos padėtis kiek pasikeičia ir šis nemalonus požymis išnyksta. Jis vėl atsiranda tik nėštumo pabaigoje, kai vaisiaus galvutė ima spausti nėščiosios šlapimo pūslę. Padažnėjęs šlapinimasis gali pasireikšti ir peršalus, susirgus šlapimo pūslės uždegimu.

Padidėjusi gimdos apimtis. Iš pradžių tai nepastebima, to nepajunta net pati moteris. Kiekvieną nėštumo periodą augančios gimdos apimtys atitinka tam tikrą nėštumo savaičių skaičių.

Teigiami nėštumo testai. Net ir teigiamas nėštumo testas, kuris iš tiesų tik nustato tam tikrų hormonų koncentracijos buvimą moters organizme, dar nėra tikrasis nėštumo požymis. O tam tikra hormonų koncentracija organizme gali susidaryti ir tuo atveju, kai moteris serga tam tikromis „moteriškomis“ ligomis, ar endokrininės patologijos atveju.


III. Tikrieji, patikimi nėštumo požymiai

Yra požymių, kurie 100 proc. užtikrina, jog moters įsčiose auga gyvybė.

Vaisiaus širdies plakimo tyrimai. Tokį tyrimą atlikti galima keliais būdais. Ankstyvuoju nėštumo periodu ritmingą širdelės pulsavimą užfiksuoja ultragarsinis tyrimas. Vėlesniu laikotarpiu širdies tonus galima išklausyti ir paprasčiausiu „vamzdeliu“ – stetoskopu. Dar gali būti naudojamas ir modernesnis stetoskopas – Doplerio aparatas bei kardiotokografas.

Apžiūra apčiuopiant vaisių. Ginekologas per apžiūrą uždėjęs rankas ant moters pilvuko apčiuopia vaisių. Taip pat vaisiaus judesių užfiksavimas ginekologo apžiūros metu. Žinoma, pastaruosius du tikruosius nėštumo požymius užfiksuoti įmanoma tik vėlesniu, o ne ankstyvuoju nėštumo periodu.
Tačiau tikslią nėštumo diagnozę nustatyti galima ir labai anksti. Jau 4-5 nėštumo savaitę, atliekant ultragarsinį gimdos tyrimą, gerai matomas vaisiaus širdies plakimas.

 

Šaltinis: passion.ru