Vasara – uogų ir šviežių vitaminų metas. Už ką uogos taip vertinamos? Manoma, kad jose esama praktiškai visų vitaminų. Nors, tai nėra visiška tiesa. Daugiausiai uogose yra vitamino C, b karotino, folio rūgšties ir dar keliolika vitaminų. Išimtis – šaltalankio uogos – jose iš tiesų yra beveik visi žinomi vitaminai. Kita vertus, uogose yra cukrų, bioflavonoidų, pektino, organinių rūgščių, mineralinių druskų. Visos šios medžiagos yra būtinos vaiko organizmui, kaip ir vitaminai. Kiek ir kokių uogų galima duoti vaikams?

Daug kas neteisingai galvoja, kad kuo uogų vaikas valgys daugiau - tuo geriau. O naudingos medžiagos ir vitaminai bus kaupiami „žiemos atsargoms“. Deja, bet visai žiemai jų neužteks tikrai, nes vaiko organizmas daugiau, negu jam reikia, jų neįsisavins, o vitaminų perteklių pašalins per inkstus, šlapimą. O per didelis uogų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, rūgimą ir viduriavimą. Per didelis vitamino C kiekis gali pakenkti inkstams, kai sergama tam tikromis inkstų ligomis. Sergant tam tikromis virškinamojo trakto ligomis, rekomenduojama duoti uogų vaikui tik jas mechaniškai apdorojus – kisieliaus, kompoto, želė pavidalu. Jei kamuoja gastritas, reikėtųū labai atsargiai ragauti rūgščias uogas (spanguoles, bruknes, sedulas ir pan.).

O ką daryti, jei vaikas alergiškas?

Alergiškų vaikučių meniu neturėtų būti žemuogių, braškių, aviečių. Turėtų būti ribojamos ir mėlynių, bruknių, juodųjų serbentų, gervuogių porcijos. Leidžiama valgyti agrastų, baltųjų ir raudonųjų serbentų.

Išvados:

- mėgindami sustiprinti vaiko sveikatą ir aprūpinti jo organizmą vitaminais, turime jausti saiką;

- jei mažylis serga tam tikromis ligomis (ypač virškinimo trakto) arba yra alergiškas, pasikonsultuokite su gydytoju, koks turėtų būti jo vasaros meniu;

- uogos gali sukelti žarnyno infekciją ir sveikam vaikui, jei jis valgys jas neplautas arba nepakankamai gerai išplautas.


Nuo kurių pradėti?

Kai kurios uogos tinka nuo pat pradžių, kai mažylis dar tik pradedamas primaitinti (6 mėn.) – tai serbentai, mėlynės, avietės. O žemuogių (nealergiškam vaikui) galima pasiūlyti praėjus mėnesiui nuo pratinimo prie pirmųjų uogų. Pasiūlykite labai nedidelę porciją dar neragautų uogų (arbatinį šaukštelį). Jei vaikas vyresnis nei 1 m., porcija gali būti didesnė. Palaipsniui, per 3-5 dienas, porcija didinama. 5-6 mėnesių kūdikis gali gauti apie 40-50 gramų uogų. Ir tą dieną daugiau nerekomenduojama duoti vaisinių košelių. Jei vaikučiui jau 1 metai, uogų jis gali gauti iki 100 gramų per dieną; 3 metų vaikas – 150 gramų; 3-6 metų vaikai – iki 200 gramų. 

Nesiūlykite vaikui iškart keleto rūšių uogų. Nes jei kuriai nors jų vaikas alergiškas, bus neaišku, kuri uoga išprovokavo alerginę reakciją.

Šviežios uogos puikiai dera su pieno produktais. Uogomis galima paskaninti varškę, jogurtą, kefyrą ir pieną. Galima pagaminti uogų-vaisių salotų su jogurto užpilu.

Tik neskubėkite gardinti uogų cukrumi. Geriau pratinkite prie natūralaus uogų skonio.

Vaiko racione turėtų būti ne tik šviežios uogos ar iš jų spaustos sultys. Jam turbūt labai patiks ir kisielius, kompotas, želė, džemas ir pan.

Egzotiškos uogos

Kai baigiasi „vitaminų sezonas“ ir ateina šalčiai, parduotuvėse atsiranda egzotiškų uogų iš Pietų: ananasinių guavų, figų, sedulų, granatų, kivių. Jų ragauti galima duoti vaikams nuo 1 metų.


Linkime, kad skanios uogytės atneštų kuo daugiau naudos jūsų ir vaikučių sveikatai!