Jūsų mažylis panoro rūpintis žiurkėnu? Jei visa šeima pritaria šio augintinio įsigijimui, aptarė jo priežiūros klausimus, tuomet patarsime, kaip išsirinkti šį gyvūną.
Stenkitės išsirinkti augintinį patys, o ne imti pirmą pasiūlytą. Atkreipkite dėmesį į šiuos aspektus:

Žiurkėnas neturi būti jaunesnis nei 4 savaičių. Iki šio amžiaus jam dar reikia motinos globos. Jaunikliai atjunksta sulaukę 18– 21 dienos. Tuo metu jie turi sverti apie 30g.
Atjunkę jaunikliai iškart yra beveik subrendę, todėl parduodami patinai ir patelės turėtų būti atskirti į atskirus narvelius. Antraip jau 6-7 sav. amžiaus nusipirkta patelė gali būti apvaisinta ir atsivesti jauniklių.

Nepamirškite, kad žiurkėnas – naktinis gyventojas (per naktį žiurkėnas gali nubėgti 12 km) ir dieną daug miega. Todėl geriausia žiurkėną pirkti vakare. Pažadintas žiurkėniukas neturi būti labai suglebęs arba pernelyg nervingas. Nepirkite žiurkėno, jei abejojate, ar jis tikrai sveikas. Tai aktyvūs gyvūnai, daug bėgioja, mėgsta žaisti.

Žiurkėno kailis turi būti švarus ir nesudrėkęs, neturėtų būti jokių išplikusių odos lopinių. Randai ir skylutės ausyse – žiurkėnų tarpusavio peštynių ir įkandimų pasekmė, todėl su ligomis tai nesusiję.


Žiurkėno akys turi būti švarios ir blizgėti, jose neturėtų būti jokių pūlių.

Analinė anga ir kailis aplink ją neturi būti purvina. O viduriavimą jiems sukelia infekcijos arba žarnyno kirmėlės. Tai pavojinga augintinio gyvybei.

Žiurkėno nosis turi būti švari – be jokių apnašų ir išskyrų.

Lytis

Pardavėjai neretai klysta, nustatydami parduodamo žiurkėno lytį. Pasistenkite atskirti lytį savarankiškai. Patinėliai paprastai būna ramesni ir geresni už pateles. Abiejų lyčių žiurkėnų kailis pūkuotas ir tankus, bet patinėlių kiek ilgesnis už patelių, o patelių – ne toks lygus. Apverskite žiurkėniuką pilvuku į viršų ir pasiguldykite nugara ant delno. Patinėlio analinė ir šlapinimosi angos išsidėstę gana toli viena nuo kitos, o patelių – visai šalia.





















(Patelė - nuotrauka kairėje; patinėlis - nuotrauka dešinėje)


Vieną, ar porelę?

Žiurkėnus galima laikyti po vieną, nes iš prigimties jie yra vienišiai. Jei nusprendėte juos veisti, tai vieno žiurkėno jums tikrai nepakaks. Tokiu atveju įsigykite šešių savaičių amžiaus mažųjų žiurkėnų porelę. Duokite jiems kelias savaites apsiprasti su nauja aplinka. Kai žiurkėnai sulauks dešimties savaičių, galima bus juos poruoti.

Jei pirmiausiai įsigijote vieną žiurkėną, o vėliau kitą, tuomet laikykitės keleto taisyklių: patelę reikia apgyvendinti patinėlio teritorijoje, o ne atvirkščiai. Nes patelės yra agresyvesnės už patinus. Pradžioje geriausia būtų iš narvelio išimti namuką, ratuką, kopėtėles, landžiojimo labirintus – kad jie nekovotų tarpusavy dėl vietos namelyje. Ir būtinai turėkite atsarginį narvelį-„ligoninę“, jei žiurkėnai apsikandžiotų.

Amžius

Kaip ir kiti graužikai, žiurkėnai gyvena neilgai – iki 2-3 metų. Todėl geriausia būtų įsigyti dar jauniklius.