Pasak psichologų, pakanka keletą minučių apsidairyti žmogaus namuose, ir jau galima papasakoti apie juose gyvenančio žmogaus charakterį. Jei šis žmogus linkęs pasakoti apie save tik tai, ką nori, tai jo būstas atskleis viską - net ir kruopščiai slepiamas savybes. Į 4 temperamentus Hipokratas, gyvenęs Senovės Graikijoje, žmones suskirstė dar V a. O charakteris yra temperamento pagrindu susiformavę bruožai. Apsigyvenę namuose, mes įsirengiame juos pagal savo galimybes ir įsivaizdavimą net nepastebėdami, kaip būstas tampa panašus į mus pačius.

Flegmatikams būdingas lėtumas, konservatyvumas ir stabilumo troškimas. Visa tai būtinai atsispindės ir jo būsto interjere. Flegmatikas apsupa save patikimais, tvirtais, laiko patikrintais daiktais. Visas jo gyvenimas turi būti tvarkingas, todėl ir gyvenamojoje aplinkoje bus daug spintų, lentynų, komodų. Kiekvienam daiktui čia atsiras pastovi ir tinkama vietelė.



Jei tik gali, flegmatikai (ir vyrai, ir moterys) renkasi ąžuolinius baldus ar apdailą. Šiame būste tikrai atsiras vietos ir senoms fotografijoms, ir džiovintų gėlių puokštėms. Flegmatikai renkasi „minkštą“, išsklaidytą apšvietimą, klasikinių formų šviestuvus.



Spalvų gama tikriausiai bus mėlynų, žalių prigesintų atspalvių. Tokiuose namuose paprastai būna jauku, čia tvyro stabilumas ir ramybė. Namai bus išpuošti gražiais ir maloniais naudoti daiktais: žvakidės, gėlės, indai. Flegmatikams labai sunku keisti veiklos kryptį, prisitaikyti prie naujų sąlygų, todėl jiems be galo svarbūs įpročiai ir ramybė.


Melancholikai įsirengia būstą-tvirtovę. Tai labai jautrus ir pažeidžiamas temperamento tipas. Jis nuolat kažko baiminasi, ir namai yra jo užuovėja, ramybės oazė. Paprastai melancholikai būna labai sentimentalūs, todėl išsaugo daugybę fotografijų, ypatingus įvykius primenančių daiktų, su kuriais išsiskirti nesinori.

Melancholikų namų spalvų gama paprastai būna nuo geltonos – iki smėlio, rudos. Galbūt dėl įgimto išsiblaškymo, kartais jie derina ne pačius tinkamiausius atspalvius arba parenka ne itin tarpusavy derančius baldus. Netvarką savo būste linkę pateisinti savo „meniška natūra“, atseit tai būtinas „bohemos“ gyvenimo stiliaus atributas.


Dažniausiai jie renkasi baldus užapvalintais kampais, o iš visų medžio rūšių labiausiai vertina uosį. Uosio baldai ar apdaila labiausiai tinka tokiam jautriam įspūdžiams ir liūdnokam tipui.


Na, o jei patekote į namus, kuriuose viskas tiesiog šviečia energija, tikriausiai svečiuojatės pas sangviniką. Šie žmonės mėgsta šviesias ir erdvias patalpas. Jų namai gali būti įrengti bet kokiu stiliumi, tačiau juose visada bus šviesu.



Sangvinikai bus pasirengę išplėsti erdves, apjungti kambarius, išgriauti pertvaras. Jų namuose daug stiklo, veidrodžių, blizgančio metalo. Baldai greičiausiai bus lengvų konstrukcijų.


Sangvinikai renkasi ryškias, sodrias ir linksmas spalvas - energijos suteikiančius raudonos atspalvius, oranžinę, salotinę arba žalią, baltos ir mėlynos spalvų derinius.


Choleriko interjeras – kaip ir jis pats – ekstravagantiškas ir nuolat kintantis. Choleriko namuose galima rasti neįprastų stiliaus mišinių. Jam nuobodūs ramūs atspalviai, todėl renkasi ryškius įkvepiančius derinius: raudona – juoda, tamsiai violetinė – geltona ir t.t.



Cholerikui labiausiai patinka moduliniai baldai, kuriuos jis gali nesunkiai ir dažnai perstatyti.Veržlus charakteris reikalauja daug erdvės, todėl cholerikui būtų sunku gyventi būste, kraute užkrautame korpusiniais baldais. Cholerikai labai nepastovūs, jie gali paskirti nemažai lėšų ir susikurti super madingą bei ryškų interjerą, tačiau labai greit jis jam atsibos, todėl ims svajoti apie nedidelį ir jaukų būstą.

Atspėję šeimininko temperamentą, žinosite, ką padovanoti jam įkurtuvių proga:

Melancholikui galima padovanoti lengvų lyg oras ir optimistinių akvarelės spalvų paveikslą.

Cholerikui tinka dovanoti ryškią ir nestandartinę interjero detalę.

Flegmatikui nereikėtų dovanoti intymių ir itin asmeniškų daiktų – gali įsižeisti.

Sangvinikui nereikėtų dovanoti didelių daiktų, gerbkite jo troškimą turėti daugiau erdvės.

Suprantama, ne visus žmones galima tiksliai suskirstyti į šiuos 4 temperamento tipus. Tik nedaugelis mūsų esame gryni nurodytų tipų atstovai. Dauguma žmonių gali turėti sumišusių tipų bruožų, tačiau vieni jų pasireiškia labiau, kiti - mažiau. O žmogaus susikurtas namų interjeras atspindi tai lyg veidrodis.