Turbūt visiems gerai pažįstamas “atostogų sindromas”, kai norisi spjauti į visus darbus ir išlėkti toli toli… Daugelis tuomet pasvajoja apie žydrą baseiną, vasarnamį užmiestyje, pajūrio paplūdimį ir ką tik nori – tik ne apie tvankų biuro kabinetą! Tačiau visi mes puikiai suprantame, kad darbai patys nenusidirbs, nors už lango ir tikra vasara. Ir darbai turi būti padaryti kokybiškai.
Kaip susikaupti darbui vasarą, kai visi aplinkui atostogauja?


Šiek tiek vasaros jūsų darbo vietoje

Jei per visus darbus dieną neturite kada pasidžiaugti saulės šiluma, atsineškite šiek tiek vasaros tiesiog į biurą. Pavyzdžiui, pasistatykite gyvų gėlių puokštę ant darbo stalo, pasikeiskite kompiuterio darbastalį – tegu jums prieš akis nuolat šmėžuoja marinistinis peizažas. Plačiai atverkite langus, klausykitės lengvos vasariškos muzikos.

Išeikite pietauti kur nors kitur. Susiraskite mielą jaukią lauko kavinukę, kur galėsite ir skaniai papietauti, ir pasimėgauti vasaros šiluma. Tegu tai bus vasaros sezono taisyklė – pietaujate ne biuro patalpose, o kažkur už jo ribų. Bent jau vasarą atsikratykite žalingo įpročio aukoti pietus dėl darbų.

Jei tik turite galimybių, ir darbinius klausimus spręskite ne kontoroje. Išnaudokite šią puikią galimybę bent vasaros metu. Skirkite susitikimus ne biure, o jaukioje ir gražioje vietelėje mieste. Darbas malonioje aplinkoje ir ore kur kas produktyvesnis!

Peržiūrėkite savo darbo grafiką. Kai kurios kompanijos vasaros metu dirba kitokiu darbo grafiku (sutrumpintu visą savaitę, arba įtemptu nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, tačiau laisvu penktadieniais ir pan.). Galbūt ir jūs galėtumėte vasaros sezono metu pakoreguoti savo darbo grafiką.

Sportas

Niekas taip nesuteikia energijos ir susikaupimo, kaip nuolatinis fizinis krūvis. Vasaros metu pats populiariausias sportas – plaukimas ir pasivaikščiojimai parkuose. Sportas suteikia tonuso ne tik kūnui, bet ir jūsų mintims.

Būtinai atostogaukite vasarą

Kad galėtumėte susikoncentruoti ir dirbti vasarą, jums būtina bent trumpai pailsėti, kad ir savaitę. Šiek tiek atitrūksite nuo darbų, pasidžiaugsite vasaros malonumais, pakeisite aplinką. Tai suteikia naujų jėgų!

Sveikata ir sauga

Karšti orai sukuria naują pavojų darbo vietose - organizmo perkaitimą. Valstybinė darbo inspekcija primena, kad darbdavys, atlikdamas Darbo kodekse nurodytą pareigą saugiai organizuoti ir vykdyti darbą, privalo įvertinti galimą riziką darbuotojų saugai ir sveikatai ir šiuo atveju taip pat atsižvelgti į, nors laikiną, tačiau gresiantį sveikatai, o gal ir gyvybei pavojų. Nereikėtų pamiršti įvertinti ir tokių tarpusavyje susijusių gamtos veiksnių, kaip galimų vėjo gūsių, liūčių, žaibavimo ir pan.

Įprastai perkaistama, kai yra aukšta oro temperatūra, didelė santykinė oro drėgmė, kai būnama nevėdinamose patalpose ar labai daug ir sunkiai dirbama karštos aplinkos sąlygomis (pvz., šiltnamyje, atliekant darbus lauke ir t.t.).

Ypatingą dėmesį darbdaviai privalėtų skirti lauko sąlygomis dirbantiems darbuotojams: jų apranga turėtų būti natūralaus pluošto, šviesi, lengvai ir gerai praleidžianti prakaitą, galva pridengta natūralaus pluošto apdangalu, o akys būtinai apsaugotos akiniais. Statybvietėse darbuotojams neleistina dirbti išsirengus iki pusės, ir net karštymečiu - be šalmų. Rekomenduotina, esant galimybei, darbus organizuoti taip, kad kuo daugiau būtų dirbama pavėsyje, taip pat atsižvelgti į aplinkybę, kad pavojingiausias tarpsnis karštuoju metų laiku – nuo 11 iki 17 val.

Darbo vietose, kuriose darbuotojams gresia perkaitimo pavojus, yra svarbu mechanizuoti fiziškai sunkius darbus. Perteklinei šilumai pašalinti taikomas natūralus (per stoglangius, langus) patalpų vėdinimas ir patalpose įrengtos vėdinimo sistemos. Darbuotojams turi būti numatytos poilsio pertraukos poilsio kambariuose, kur oro temperatūra turėtų būti žemesnė nei darbo vietose.

Atkreiptinas dėmesys, kad dirbant karštyje (kenksmingomis sąlygomis), darbuotojams būtinos specialios pertraukos. Darbo vietose taip pat reikia atsižvelgti ir organizmo poreikį karštą vasaros dieną gauti daugiau skysčių.