Jei manote, kad akiniai nuo saulės tėra vasaros sezono aksesuaras, kurį galima nusipirkti bet kurioje gatvėje už kampo, toliau galite ir nebeskaityti. Nes anksčiau ar vėliau  (o greičiausiai – anksčiau) jūs apskritai nebegalėsite skaityti...
Akiniai nuo saulės turi iš tiesų apsaugoti akis nuo ultravioletinio spinduliavimo, antraip, „apgautas“ tamsinto plastiko, akies vyzdys nesusitraukia nuo šviesos ir akis gauna visą spindulių dozę.


O toliau – akies tinklainės nudegimas, prastas regėjimas ir visi kiti nemalonumai. Jau geriau jokių akinių, nei klastotė iš pigaus plastiko.

Teisingas akinių nuo saulės pasirinkimas turi du etapus.
Pirmoji dalis – techninė. Turite pasirinkti stiklinius arba plastikinius lęšius,  užtamsinimo filtrą ir lęšių spalvą.
Antroji dalis – estetinė. Turite pasirinkti rėmelius, kurie turi tapti jūsų veido puošmena. Žinoma, šios stadijos gana sąlyginės, nes galbūt esate tvirtai nusprendusi, kad jums reikia tik rožinių stiklo lęšių, o visoje parduotuvėje tėra vieninteliai tokie akiniai ir jie visai jums netinka. O štai plastikiniai žalio atspalvio – kaip tik!

Tikrai kokybiškų akinių galima įsigyti optikos salonuose bei žymių firmų akinių parduotuvėse. Pirkdami kitur, negalite apsidrausti nuo klastočių.

I dalis: stiklas ar plastikas?

Stikliniai lęšiai garantuoja apsaugą nuo ultravioletinių spindulių, nesibraižo taip greit, kaip plastikas, bet gali aprasoti. O plastikiniai yra lengvesni ir plonesni už stiklinius. Tačiau plastikas turi būti tikrai kokybiškas ir tokius akinius reikėtų labiau pasaugoti nuo įbrėžimų. Na ir žinoma, jie nedūžta. O stiklinių akinių nerekomenduojama pirkti vaikams – dėl tos pačios traumų tikimybės, jei sudužtų.


Lęšių filtras

Lęšių filtrai pagal užtamsinimą skirstomi į 5 laipsnius: nuo visiškai šviesių, praleidžiančių 80-100% šviesos, kurie apsaugo akis nuo ultravioletinių spindulių, kai oras apniukęs – iki visiškai tamsių, kurie praleidžia tik 3-8% šviesos.

Pavyzdžiui, vasarą leidžiant mieste, pakanka akinių, kurie praleidžia nuo 18 iki 43% šviesos. Jei ketinate keliauti į Pietus, rinkitės akinius, kurie praleidžia ne daugiau kaiup 18% šviesos. Jei keliaujate slidinėti į kalnus, arba ilsėtis pajūryje, rinkitės pačius tamsiausius filtrus. Tokie akiniai gali būti veidrodiniai, turi stiprią atspindinčią apsaugą.

Kuo daugiau šviesos praleidžia filtras, tuo šviesesni lęšiai – nuo šiek tiek padūmavusios iki juodos spalvos. Beje, visiškai tamsūs akininiai nerekomenduojami vairuojantiems automobilį.

O štai gudrybė, kuri padės įsigyti akinius visiems gyvenimo atvejams – fotochrominiai lęšiai (dar vadinami “chameleonais”). Fotochrominiai lęšiai patys šviesėja ir tamsėja palaipsniui, priklausomai nuo UV spindulių intensyvumo.

Lęšių spalva

Jei medžiagą ir filtrą jau pasirinkote, belieka apsispręsti dėl spalvos.
Raudona, rožinė, oranžinė, geltona, mėlyna… Tai, žinoma, ryški ekstravagancija, tačiau pirkinys neapgalvotas, jei tai bus vieninteliai jūsų akiniai nuo saulės.

Oranžinė ir raudona spalva pernelyg agresyvi ir veikia psichiką. Geltona - per šviesi saulėtai dienai. Mėlyna – nelabai malonu jaustis daltoniku. Tyrimai rodo, kad geriausiai UV spindulius sugeria ir akis “ramina” pilkos, žalios ir rudos spalvų lęšiai.

Lęšių užspalvinimas turėtų būti tolygus. Kai skirtingos lešių zonos yra skirtingų spalvų ir viena dalis yra tamsesnė, akys nuvargsta labiau. Ilgai dėvėti tokius akinius nerekomenduojama.
 
Jei akinius jums gamina pagal užsakymą, galite paprašyti, kad juos padengtų antistatiku, ar medžiaga, atspindinčia atšvaitus, blykstes.

 
II dalis: Dydis

Taisyklė: kuo didesni – tuo geresni. Pageidautina, kad akinių lankeliai būtų platesni ir dengtų akis iš šonų. Dideli akiniai geriau apsaugo akis iš viršaus ir apačios, jie taip pat saugo jautrią paakių odą nuo ankstyvų raukšlelių (“žąsies kojelių”).

Deja, dideli akiniai tinka ne visiems. Juk nesinori tapti laumžirgiu… Tokiu atveju geriau rinktis akinius visai be rėmelio arba plonu rėmeliu, o lęšiai gali būti pakankamai dideli.

Dar viena svarbi pastaba: maži akinukai nevisiškai uždengia akis. Iš jų naudos nedaug, nor sir būtų veidrodiniai. Jei šviesa patenka į akis, bet kokia super apsauga tampa tiesiog beprasmė. 

Rėmeliai

Čia jokių taisyklių nėra, o mados žurnaluose žarstomos rekomendacijos – niekai. Galbūt jūsų veidas apvalus ir mados žinovai jums pataria rinktis stačiakampės formos juodus rėmelius, tačiau tuo pat metu jūs galite turėti labia aukštą kaktą, kurią puikiai paslepia ryškūs ir stambūs rėmai. Mūsų patarimas – skirkite tam daugiau laiko ir išsimatuokite visą asortimentą iš eilės.

Tai bus žymiai teisingiau, nei ieškoti gatavų receptų. Viskas labia individualu. Vienai gali kilti alergija nuo metalo, o kitos blakstienos tokios ilgos, kad remsis į pernelyg plokščius stiklus. Duosime tik vieną patarimą žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą – pabandykite pasimatuoti akinius su odinėmis kojelėmis. Jos minkštesnės, todėl jausitės patogiau.

Sėkmės!